Wat is operational lease en wat zijn de voordelen ervan?
Het is voor veel mensen een droom om een eigen onderneming te starten. Dit is uiteraard meer dan logisch, omdat mensen er de nodige vrijheid voor terug krijgen. Toch gaat het starten van een eigen bedrijf niet over één nacht ijs, aangezien er met veel aandacht moet worden gekeken naar het financiële plaatje. Er moeten waarschijnlijk een hoop nieuwe producten worden aangekocht en er moet toch een plek zijn waar de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Om over de kosten wat betreft het vervoer nog maar te zwijgen.
In dit artikel gaan wij dieper in op dit laatste. Want door gebruik te maken van operational lease kun jij zomaar zeer voordelig genieten van een geweldige auto. Wij vertellen wat operational lease precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn.
Wat is operational lease?
Bij het leasen van een auto kun je eigenlijk spreken van een vorm van huren. Als bedrijf huur je een auto van een leasemaatschappij. Bij operational lease wordt samen met een leasemaatschappij een afspraak gemaakt wat betreft de maandelijkse kosten van de auto. Daarbij wordt ook bepaald en contractueel afgesproken welke kosten bij de operational lease inbegrepen zijn. Bij full operationele lease zijn alle operationele kosten inbegrepen, denk aan verzekering, onderhoud en vervangend vervoer. Bij netto operationel lease moet het bedrijf vaak zelf diverse kosten opdragen. Bij operational lease blijft de auto altijd eigendom van de leasemaatschappij.
Vwan alle vormen van leasen is operational lease veruit het meest populair. Van alle Nederlanders die een auto leasen, doet maar liefst 85% dit via operational lease. In veruit de meeste gevallen blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, waarbij zij tevens alle kosten betalen. Denk hierbij aan eventuele reparatiekosten, onderhoud of wanneer een auto bijvoorbeeld met pech langs de weg staat. Wel moeten we hieraan toevoegen dat benzine altijd op kosten van degene komt die de auto daadwerkelijk gebruikt.
Geen grote investering
Een groot voordeel van deze manier van leasen is dat deze kosten niet op de balans komen te staan. Daarbij heb je altijd een overzicht van de kosten die gemaakt worden. Je weet immers welk bedrag je per maand moet afdragen en welke kosten hiermee gedekt zijn. Je hoeft ook geen rekening te houden met de restwaarde van de auto. Daarnaast hoef je geen grote investering te doen bij het aankopen van de auto. Dit betekent dat je niet direct een groot gedeelte van de spaarrekening moet raadplegen of een groot geldbedrag moet gaan lenen.
Weinig risico en toch een fijne auto
Een ander bijkomend voordeel is dat je geen risico loopt. Als de auto flinke schade oploopt door een aanrijding, dan blijven de kosten voor de ‘huurder’ gewoon hetzelfde. Jij bent en blijft namelijk geen eigenaar van de auto. En dat is iets dat ook nog eens financiële voordelen met zich mee kan brengen. Tot slot bespaar je met deze vorm van leasen een hoop tijd. Tijd die we tegenwoordig allemaal meer dan nodig hebben. Het is simpelweg een kwestie van het uitzoeken van de juiste leasemaatschappij en het opstellen van een contract. Hierna heb jij zonder al te veel moeite een zeer prettige auto onder je kont.