hoe kies je de juiste studie?

Wat is een graduaat en welke studie moet je kiezen?

Published On 23 maart 2020 | By stage 2bfound | Overig

Veel mensen vragen zich af wat een graduaat nou eigenlijk precies is. Een graduaat is in het Vlaams het hoger onderwijs. Bij het voltooien van deze studie krijg je een graduaatsdiploma. Hierbij is het wel van belang dat je voldoende credits krijgt. Vroeger noemde men dit ook wel een HBO5 accreditatie. Sinds begin 2019 wordt het behalen van een diploma echter een graduaat genoemd, maar welke studie moet je eigenlijk kiezen?

Een studiekeuze check laten uitvoeren

Als je op het punt staat om een studie te kiezen, dan is het van groot belang om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Zo is het aan te raden om eerst blanco een test uit te laten voeren, ook wel een studiekeuzecheck genoemd. Tijdens deze check wordt op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en competenties een studiekeuze uitgelicht die het beste bij jou past. Over het algemeen krijg je hier een top drie uit waardoor je vervolgens weer kunt kijken of deze studies echt bij jou als persoon passen. 

Persoonlijk in gesprek met een specialist

Het kiezen van je studie heeft consequenties voor de lange termijn en daarom is het van groot belang dat je hierbij bewuste keuzes maakt. Om deze reden is het goed om hierover in gesprek te gaan met een specialist. Een studieloopbaancoach kan je namelijk helpen zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan de specialist in een persoonlijk gesprek achterhalen wat jouw goede competenties zijn en op basis hiervan komt een studie die echt bij jou past. Veel mensen besluiten om dit niet te doen, maar het is zeker aan te raden.

Kies zo breed mogelijk en specialiseer je gedurende de opleiding

Het advies is echter om zo breed mogelijk te kiezen zodat je binnen een opleiding nog voor een specialisatie kunt kiezen. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat je in het begin verkeerde keuzes kan maken omtrent je studie en dit wil je absoluut voorkomen. Als je daarom besluit om voor een brede opleiding te kiezen, kun je gedurende je studie carrière alsnog veranderen van richting zonder dat dit nadelige consequenties heeft. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de economie, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een economische studie waarbij je later een specialisatie kunt doen in bijvoorbeeld de accountancy of een andere richting die je ligt.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *