veilig ondernemen en wijzer ondernemen

Wijzer ondernemen is rekening houden met de veiligheid

Published On 19 december 2019 | By Roeland van Poorten | Overig

Er zijn natuurlijk veel factoren die maken dat jij wijzer onderneemt. Zo zorg je altijd voor goede verzekeringen, je neemt alle veiligheidsvoorschriften in acht en je zorgt dat je personeel zich houdt aan de rijtijdenwet en beschermende kleding draagt waar nodig. Maar ook het inhuren van een brandwacht kan een onderdeel zijn van wijzer ondernemen. In veel gevallen is het verplicht een brandwacht op locatie te hebben, denk dan aan de petrochemie, maar in andere gevallen is het gewoon verstandig.

Wat is het verschil tussen een brandwacht en een brandweerman?

Een brandwacht is er om situaties in te schatten, metingen uit te voeren en toezicht te houden op werkzaamheden waar hoge brandgevaarlijke situaties bij komen kijken. Ook controleert een brandwacht vergunningen en de diverse veiligheidsprocedures. Een brandwacht is er ook om persoonlijke veiligheidsmiddelen de checken. Werkt alles nog goed? Is het veiligheidsmiddel zelf nog veilig? Door toezicht te laten houden op de veiligheid van mensen die in een brandgevaarlijke omgeving werken, bouw je meer veiligheid op de werkvloer in. En is er een storing in het brandmeldsysteem? Dan loopt een brandwacht controlerondes om te zorgen dat het pand of het terrein toch in de gaten wordt gehouden.

Een brandweerman daarentegen is er voor als het onverhoopt toch mis gaat. De brandweerman blust branden, meet gevaarlijke stoffen en biedt assistentie bij (zware) ongevallen.

Drie soorten brandwachten

Er zijn drie soorten brandwachten te onderscheiden: industriële brandwachten, rijksgediplomeerde brandwachten en repressieve brandwachten.

Industriële brandwachten zijn er vooral op getraind om brandgevaarlijke situaties in de industrie (denk dan bijvoorbeeld aan de petrochemie) in de gaten te houden. Zij hebben speciale opleidingen gevolgd zodat zij de veiligheid van medewerkers in gevaarlijke situaties kunnen waarborgen. Je kunt dan denken aan onderhoudswerkzaamheden en shutdowns/startups. Door hun uitgebreide kennis van verschillende chemische stoffen en veiligheidsbeleid zijn zij onmisbaar op, bijvoorbeeld, boorplatforms. Zij zijn gespecialiseerd in brandpreventie, veiligheidstoezicht, het controleren van blusmiddelen en procedures. Ook kunnen zij beginnende branden beheersen.

brandwacht

Rijksgediplomeerde brandwachten hebben kennis van alles wat te maken heeft met de preventie van brand. Zij hebben vooral een adviserende en controlerende taak. Zo kunnen zij toezicht houden op gevaarlijke werkzaamheden en controleren zij of vergunningen terecht zijn afgegeven en helemaal kloppen. Rijksgediplomeerde brandwachten hebben minimale ervaring bij de brandweer en zijn dan ook niet in te zetten als brandweerman. In de opleiding is wel een stage bij een brandweerkorps verplicht.

Repressieve brandwachten zijn over het algemeen echte brandweermensen. Zij hebben een achtergrond als brandweerman en zijn van daaruit verder gaan studeren. Repressieve brandwachten weten dus van de hoed en de rand als het aankomt op brandbestrijding en hulpverlening. Maar ook voorlichting en controle van blusmiddelen en vergunningen behoren tot hun takenpakket.

brandblusser

Heb je een brandwacht nodig?

Dan is het zaak dat je in zee gaat met een bedrijf dat garant staat voor kwaliteit. De medewerkers zijn allemaal gediplomeerd en zeer gemotiveerd. Zij zullen je van advies dienen en zorgen dat de werkzaamheden binnen jouw bedrijf veilig kunnen worden uitgevoerd. Een brandwacht inhuren kan ervoor zorgen dat je binnen twee uur, overal in Nederland, een gediplomeerde brandwacht heeft. Zo kunnen de werkzaamheden doorgaan met inachtneming van de veiligheid van jouw medewerkers.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *