Kleine Ondernemersregeling voor 2020; KOR en BTW, wat gaat er veranderen en wat betekent dat voor jou?!

Published On 18 november 2019 | By Dennis Verbaandert | Financieel, Overig

De kleine ondernemersregeling (KOR) staat op het punt om te veranderen. Vanaf 1 januari 2020 zullen namelijk niet meer precies dezelfde regels gelden als voorheen. Alvast weten wat je kan verwachten van de nieuwe kleine ondernemersregeling, zodat jij in 2020 niet voor verrassingen komt te staan en weet welke keuze je wilt maken? Lees dan zeker even verder, want wij zetten alle dingen die veranderen (en dingen die hetzelfde blijven) voor je op een rijtje.

Wat is de Kleine Ondernemersregeling in 2019?

De kleine ondernemersregeling is een regeling voor kleine zelfstandige ondernemers. De regeling is in het leven geroepen voor ondernemers in deze groep die jaarlijks per saldo weinig BTW hoeven te betalen. Dit is dus vaak heel handig voor startende ondernemers. Er zijn een aantal voorwaarden om onder de kleine ondernemersregeling te vallen, en deze voorwaarden zijn:

 • Je hoeft in een jaar, na aftrek van de voorbelasting, minder dan €1.883,- aan BTW af te dragen aan de Belastingsdienst.
 • Je onderneming is een natuurlijk persoon of een samenwerkingsverband van natuurlijke personen.
 • Je voldoet aan jouw administratieve verplichtingen (als je deze hebt).
 • Jouw bedrijf is gevestigd in Nederland.

Val jij onder de KOR regeling? Dan hoef je minder of zelfs helemaal géén BTW af te dragen aan de Belastingsdienst.

BTW Vrijstelling Kleine Ondernemersregeling 2019

Oké, je hoeft minder BTW te betalen, maar wanneer geldt dat precies? In 2019 word je vrijgesteld als je €1.345,- of minder aan btw hoefde te  voldoen, in dit geval kan je ook schriftelijk ontheffing aanvragen voor administratieve verplichtingen van de BTW-administratie.

Moet je minder dan €1.883,- maar meer dan €1.345,- aan btw betalen, dan krijg je een vermindering over het verschil tussen €1.883,- en het bedrag dat je aan BTW zou moeten betalen, vermenigvuldigd met 2.5. In dit geval moet nog wel btw-administratie bijgehouden worden.

Wat is de Kleine Ondernemersregeling 2020?

De nieuwe KOR regeling gaat dus vanaf 1 januari 2020 in, en er gaat aardig wat veranderen. Wat er precies verandert? We zetten de verschillen van de KOR 2020 op een rijtje voor je:

 • De korting op de BTW vervalt.
 • De ontheffing van administratieve verplichting vervalt.
 • De nieuwe KOR is geen korting van de BTW, maar een BTW vrijstelling voor kleine ondernemer.
 • Niet alleen natuurlijke personen, maar ook rechtspersonen zoals BV’s kunnen gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling van 2020.
 • Net zoals voorheen heeft jouw bedrijf een BTW-identificatienummer nodig.
 • Waar voorheen werd gekeken naar hoeveel BTW er betaalt moest worden, wordt nu gekeken naar de omzet (Maximaal €20.000,-)
 • Er hoeft geen BTW-aangifte meer gedaan te worden
 • Je hoeft geen BTW-facturen meer te verzenden.
 • Je hoeft geen BTW meer te rekenen aan klanten, en hoeft dus ook de betaalde btw niet meer af te trekken.

Aanmelden Kleine Ondernemersregeling 2020?

Hoewel er dus een nieuwe kleine ondermingsregeling zal zijn vanaf 2020, betekent dit niet gelijk dat jouw bedrijf onder deze nieuwe regeling valt. Wil jij vanaf 2020 gebruik maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling, dan zal je jouw bedrijf moeten aanmelden voor de nieuwe KOR bij de belastingsdienst.

Als bedrijf gelijk gebruikmaken van de nieuwe KOR op 1 januari 2020? Wees er dan snel bij, want dan moet jouw bedrijf vóór 20 november aangemeld zijn. Aanmelden kan via dit formulier. Wil je, je aanmelden na 20 november? Geen zorgen dat kan ook, alleen dan schuift de ingangsdatum op naar het volgende tijdvak, en gaat de KOR van 2020 dus pas in op 1 april 2020.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *