Hoe wordt de bedrijfswaarde bepaald?

Published On 11 augustus 2022 | By Roeland van Poorten | Financieel, Overig

Bij verkoop of overname van een bedrijf is er een onderdeel waar men het langst mee bezig is: de bedrijfswaarde. Je wil natuurlijk een bedrag ontvangen dat inderdaad gelijk is aan de waarde van het bedrijf, of zelfs meer. Daarvoor is het belangrijk dat je een geschikte en betrouwbare methode hanteert.

Er zijn verschillende manieren om de bedrijfswaarde te berekenen, of een eerste indicatie te krijgen tenminste. In dit artikel vertellen je over deze methoden en hoe ze worden gebruikt bij de waardebepaling van een bedrijf. Zo kun je met vertrouwen de vraag, wat is mijn bedrijf waard, beantwoorden.

Welke methoden zijn er voor het bepalen van de bedrijfswaarde?

Het bepalen van de waarde van een onderneming kan niet met een enkele formule. Er zijn verschillende aspecten waarop men moet letten. Maar de formules en vuistregels zijn wel goed om een indicatie te krijgen over de waarde van het bedrijf. Voor de beste resultaten worden ze samen gebruikt om tot een betrouwbare schatting te komen. De meest gehanteerde methoden zijn:

1. De Discounted Cash Flow methode

2. De intrinsieke waarde-methode

3. Het gebruik van vuistregels

Discounted Cash Flow methode (DCF)

Deze methode is gebaseerd op aannames en gebruikt de toekomstige inkomsten als basis voor de waarde van het bedrijf. De DCF-methode geeft een indicatie van de verdiensten die een investeerder in de toekomst kan verwachten. Het is een dynamische methode die gebruikt maakt van een formule die de tijd hanteert als variabele, waarbij dan ook aspecten zoals inflatie en prognoses erbij worden gehaald.

De intrinsieke waarde voor het bepalen van de bedrijfswaarde

Bij de intrinsieke waarde-methode wordt er gekeken naar het vermogen van het bedrijf. Het is dus een methode gebaseerd op de cijfers van het “nu” in de onderneming. Het gaat dan specifiek om de eigen insteek, het eigen vermogen, van de onderneming. In dit geval is het nadeel dan dat er een beeld is over de huidige toestand van het bedrijf, maar juist niets over de mogelijke winsten en kasstromen in de toekomst.

Vuistregels voor de waardebepaling

Afhankelijk van het type onderneming zijn er verschillende vuistregels die je kunt gebruiken om een eerste indicatie te krijgen over de waarde van je bedrijf. Bij deze formules worden de inkomenscijfers van het bedrijf met een bepaalde factor vermenigvuldigd. De volgende vuistregels zijn gebruikelijk:

1. De nettowinst vermenigvuldigd met een factor van 5 tot 8

2. 0.75 tot 1.5 keer de jaaromzet

3. 4 tot 6 maal de EBIT, het totaal aan kosten om de omzet realiseren

Waardebepaling bedrijf is geen eenvoudige taak. Zo zijn er vele aspecten waarmee je rekening moet houden. Er zijn wel verschillende methodes en vuistregels die je kunt gebruiken om een beeld te krijgen, maar voor de juiste resultaten is het handig om een accountant in te schakelen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *