Low-code

Meer halen uit ERP met low-code

Published On 18 oktober 2022 | By Roeland van Poorten | Overig

ERP beloofde de hele bedrijfsvoering op één geïntegreerd platform onder te brengen. Het leverde in de praktijk vaak een moeilijk hanteerbare mastodont op – en heel wat hoofdpijn. Mogelijk kan low-code development hier het verschil maken.

ERP biedt alles onder één dak. Het was altijd de sterkte van het concept, maar vandaag ook meer dan ooit de grote uitdaging. Dat heeft alles met de snel veranderende wereld te maken. Bedrijven willen instant op nieuwe opportuniteiten inspelen. Alleen is ERP er niet op voorzien om even zich instant aan die nieuwigheden te laten aanpassen. Wijzigingen aanbrengen aan een ERP-omgeving kost veel tijd en moeite. En zelfs al zijn de middelen er om het te doen, tijd is er meestal niet.

ERP lijkt daarmee zowat het tegenovergestelde van wat platformen voor low-code development aanreiken. Low-code heeft als doel heel snel en precies op maat van wat er nodig is een specifieke applicatie neer te zetten. Snel en op maat, om vooral geen enkele opportuniteit te missen, maar daardoor ook betaalbaar. Net dankzij die drie kenmerken is een low-code platform in staat om een ERP-omgeving een nieuwe toekomst te gunnen.

De klassieke aanpak is te traag

Een voorbeeld maakt duidelijk wat low-code in de context van ERP kan betekenen. Stel: om op een nieuwe opportuniteit in te spelen, heeft de onderneming in haar ERP-omgeving een extra functionaliteit nodig. Is die niet binnen het ERP-pakket beschikbaar, dan zijn er traditioneel twee opties: een extra applicatie aankopen en die integreren met het ERP-pakket, ofwel de ERP-omgeving via maatwerk van de extra functionaliteit voorzien.

Beide scenario’s leiden onvermijdelijk tot nieuwe hoofdpijn. Zowel integratie als ontwikkeling zijn complex en kosten nog maar eens tijd en moeite. In de markt is snelheid echter essentieel. Wie de klassieke aanpak volgt, loopt het risico dat de oorspronkelijke businessbehoefte alweer helemaal is veranderd tegen de tijd dat de aanpassingen aan de ERP-omgeving zijn doorgevoerd.

Sneller dankzij low-code platform

Low-code pakt de zaken anders aan. De agile benadering van low-code laat toe heel snel de gewenste functionaliteit te ontwikkelen. Dat maakt van low-code development de ideale oplossing om een bestaande ERP-omgeving te moderniseren en met extra functionaliteiten uit te rusten, zonder dat daar lange ontwikkelingstrajecten nodig voor zijn.

In principe is het zelfs mogelijk om met low-code het complete ERP-pakket te vervangen. In de praktijk is het vaak slimmer om de sterktes van de ERP-omgeving te behouden en de benodigde snelheid en flexibiliteit te halen uit low-code. Dat laat toe om met low-code een essentiële laag flexibiliteit aan de ERP-omgeving toe te voegen. Het maakt van low-code op slag een strategisch instrument – net als die ERP-omgeving zelf.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *