Waarom ziekteverzuimverzekering

4 redenen waarom je een ziekteverzuimverzekering moet afsluiten

Published On 5 november 2020 | By Dennis Verbaandert | Financieel

Ziek worden zit nooit in de planning, maar het kan altijd gebeuren. Ondernemers met personeel lopen het risico om hun medewerkers tijdelijk kwijt te raken aan ziekte. Verzuim kan de organisatie flink ontregelen en kan het bedrijf heel wat kosten. Als je als werkgever verwacht de verzuimkosten niet zelf te kunnen betalen, dan kun je een ziekteverzuimverzekering afsluiten. Wij geven je 4 redenen waarom zo’n verzekering erg handig is.

1. De verzekering dekt het risico op de verplichte loondoorbetaling

Eén dag verzuim kost een bedrijf gemiddeld 250 euro. Een werkgever is namelijk verplicht om een zieke werknemer twee jaar lang minimaal 70% (of meer, afhankelijk van de cao) van het loon door te betalen. Wanneer je een verzuimverzekering afsluit, zijn de eerste twee jaar doorbetaling van het loon verzekerd. Je bepaalt zelf voor hoeveel procent van het jaarloon van je zieke medewerker (het dekkingspercentage). Let wel: de meeste verzekeraars hanteren een eigen risico, wat betekent dat je de eerste verzuimdagen zelf moet betalen. Soms bestaat er ook een maximaal uitkeerbedrag.

2. De verzekering dekt de kosten voor een eventuele vervanger

Naast de hoge kosten die je moet incalculeren voor een loondoorbetaling, zul je wellicht ook kosten maken voor het inhuren van een vervanger. Deze kosten kan de verzekeraar van een verzuimverzekering voor jou als werkgever opvangen. De verzekeraar kijkt bij het berekenen van je premie naar onder andere de sector of branche van je bedrijf, je verzuimcijfers van de laatste jaren en de samenstelling van je personeel.

3. De verzekering dekt de begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer

Als werkgever dien je je zieke werknemer te begeleiden, om te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Een langdurige zieke of arbeidsongeschikte medewerker kan een werkgever namelijk 12 jaar lang geld kosten. De verzekering dekt de verzuimbegeleiding en re-integratie van de zieke werknemer. Houd er wel rekening mee dat personeelsleden die al ziek waren vóórdat de verzekering werd afgesloten, niet verzekerd zijn, evenals medewerkers die met opzet arbeidsongeschikt raken.

4. De verzekering dekt de preventie van ziekteverzuim

Het proberen te voorkomen van verzuim kan een bedrijf ook veel tijd en geld kosten. Een verzuimverzekering kan je helpen bij de preventie-aanpak. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om door je verzekeraar de kosten vergoed te krijgen voor een periodieke gezondheidscheck. Natuurlijk kun je ook zelf voorzorgsmaatregelen nemen. Wist je bijvoorbeeld dat je met luchtfiltering het ziekteverzuim kunt minimaliseren?

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *