bedrijf ontruimen na faillissement

Bedrijf ontruimen na faillissement? Let op deze 3 zaken

Published On 26 september 2019 | By Roeland van Poorten | Financieel

De economie is de afgelopen jaren behoorlijk aangetrokken en het lijkt financieel zeer goed te gaan in Nederland. Helaas weten lang niet alle bedrijfseigenaren hiervan te profiteren. Ondanks alle energie en inzet die men in een bedrijf steekt, komt het nog regelmatig voor dat het een bedrijf niet lukt het hoofd boven water te houden. Een faillissement is dan meestal het onvermijdelijke gevolg. Uiteraard komen bij een dergelijk faillissement de nodige emoties kijken. De bedrijfsontruimingen die volgen op faillissementen kunnen daardoor zwaar en hectisch zijn. Moet jij noodgedwongen jouw bedrijf ontruimen door een faillissement? Zorg dan dat alles zo goed mogelijk verloopt door rekening te houden met de volgende zaken:

1. Bedrijfsontruiming zelf doen of uit handen geven?

Maandelijks gaan er honderden bedrijven failliet, waardoor er zeer regelmatig bedrijfsontruimingen moeten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de bedrijfspanden, zoals kantoren en opslagruimtes, moeten worden leeggeruimd. Ook dienen deze bezemschoon te worden opgeleverd, zodat de ruimte verkocht of opnieuw verhuurd kan worden. Voor de betrokkenen is een dergelijke bedrijfsontruiming na faillissement vaak een aangrijpende gebeurtenis. Hierdoor duurt het proces vaak langer dan nodig. Maak dus vooraf goed de afweging of jij de ontruiming zelf gaat aansturen of dat je hiervoor een specialistisch bedrijf in handen neemt. Een vakman kan de ontruiming professioneel en binnen korte tijd uitvoeren. Bedenk dus of dit opweegt tegen de kosten.

2. Breng na bedrijf ontruimen het pand terug in oorspronkelijke staat

Na de ontruiming dien je het pand in de oorspronkelijke staat op te leveren. Let er dus op dat jij eventueel geplaatste scheidingswanden laat weghalen. Ook wanneer jij plafonds hebt laten verlagen dien je dit ongedaan te maken. Ten slotte moeten alle ruimtes er net zo uit zien als toen jij in het bedrijfspand trok: in veel gevallen zal je dus de muren moeten witten en vloerbedekking of laminaat moeten verwijderen. Zeker wanneer een pand intensief gebruikt is, komt het vaak voor dat er daarnaast herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat je deze laat uitvoeren door een betrouwbaar bedrijf dat het pand snel in de oorspronkelijke staat kan opleveren.

3. Bedrijfspand leeghalen: goederen opslaan en het pand schoonmaken

Het hele bedrijfspand moet leeg worden gehaald. Vaak is het onmogelijk om dit zonder een ontruimingsbedrijf te doen, omdat je te maken krijgt met zware bedrijfsmeubelen en de gehele overgebleven bedrijfsvoorraad. Bovendien moeten deze spullen getaxeerd en verkochten worden. Ook dient het pand helemaal schoon te worden opgeleverd. Uiteraard kun je hier zelf mee aan de slag gaan, maar vaak loont het om hiervoor een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren. De meeste ontruimingsbedrijven bieden overigens zelf een dergelijke schoonmaakservice aan.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *