achterstallige betalingen

Last van achterstallige betalingen? Volg dan deze stappen!

Published On 13 november 2023 | By Roeland van Poorten | Financieel

Als ondernemer krijg je soms te maken met klanten die niet of te laat betalen. Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook gevolgen hebben voor je cashflow en bedrijfsgroei. Om je te helpen dit probleem aan te pakken, hebben we een stappenplan opgesteld. Zo zorg je ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt en houd je de relatie met je klant zo goed mogelijk.

1. Communicatie is de sleutel

Voordat je verdere stappen onderneemt, is het essentieel eerst persoonlijk contact op te nemen met je klant. Soms zijn er legitieme redenen voor de vertraging, zoals administratieve fouten of financiële problemen. Door open en begripvol te communiceren, kun je vaak al veel problemen oplossen.

2. Stuur een herinneringsfactuur

Heeft het directe contact geen resultaat opgeleverd? Stuur dan een vriendelijke herinneringsfactuur. Hierin geef je aan dat de betaling nog niet is ontvangen en vraag je de klant om alsnog zo snel mogelijk te betalen.

3. Verzend een aanmaning

Als de betaling uitblijft na de herinnering, kun je een aanmaning sturen. Hierin geef je aan dat de betalingstermijn is verstreken en dat je verwacht dat de klant binnen een bepaalde periode betaalt. Vermeld ook de eventuele extra kosten die in rekening worden gebracht als gevolg van de vertraagde betaling.

4. Overweeg een betalingsregeling

Voor sommige klanten kan het financieel even tegenzitten. Als je het idee hebt dat de klant wel wil, maar op dit moment niet kan betalen, overweeg dan een betalingsregeling aan te bieden. Zo behoud je een goede zakelijke relatie en krijg je op termijn toch je geld.

5. Schakel een incassobureau in

Blijft betaling uit ondanks je inspanningen? Dan kan het zinvol zijn om een no cure no pay incassobureau in te schakelen. Deze bureaus hebben de expertise en middelen om ervoor te zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt. Bovendien betaal je hen alleen als ze succesvol zijn in het innen van de schuld, wat het financiële risico vermindert.

6. Start juridische stappen

Als zelfs na tussenkomst van een incassobureau de betaling uitblijft, kun je overwegen juridische stappen te ondernemen. Dit is vaak een laatste redmiddel, aangezien het tijdrovend en kostbaar kan zijn. Maar in sommige gevallen kan het de enige manier zijn om je geld te krijgen.

7. Leer van het proces

Of je nu je geld hebt ontvangen of niet, het is belangrijk om van dit proces te leren. Kijk kritisch naar je eigen procedures en vraag je af hoe je in de toekomst problemen met betalingen kunt voorkomen. Wellicht kun je betere afspraken maken met klanten of vroeger signalen van betalingsproblemen herkennen.

8. Inzicht in incassotrajecten

Als ondernemer is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de verschillende incassotrajecten. Door te weten welke stappen je kunt ondernemen en wanneer, ben je beter voorbereid op toekomstige uitdagingen en kun je sneller handelen als er betalingsproblemen optreden.

Achterstallige betalingen kunnen een uitdaging zijn voor elke ondernemer. Door methodisch en empathisch te handelen, vergroot je de kans op een positieve uitkomst. Wees bereid om te communiceren, overweeg alle beschikbare opties en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Zo kun je ervoor zorgen dat je bedrijf gezond blijft, zelfs als je te maken krijgt met klanten die niet op tijd betalen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *