website toegankelijk maken

Dit zijn de redenen waarom je website digitaal toegankelijk moet zijn

Published On 13 november 2023 | By Roeland van Poorten | Marketing

In het digitale tijdperk waarin we nu leven, is de website vaak het eerste contactpunt tussen een bedrijf en zijn klanten. Daarom is het van cruciaal belang dat iedereen, ongeacht zijn of haar fysieke of mentale capaciteiten, zonder problemen toegang moet kunnen krijgen tot de informatie op je website. Dit concept wordt vaak ‘digitale toegankelijkheid’ genoemd. Maar waarom is het zo belangrijk? Hier zijn enkele redenen waarom je website digitaal toegankelijk moet zijn.

1. Het is een ethische verantwoordelijkheid

Stel je voor dat je een fysieke winkel hebt en dat je de toegang blokkeert voor mensen in een rolstoel. Klinkt onrechtvaardig, toch? Hetzelfde geldt voor je website. Iedereen moet in staat zijn om de informatie en diensten die je aanbiedt te bereiken, ongeacht hun situatie of beperkingen.

2. Juridische implicaties

In veel landen zijn er wetten en regelgevingen die eisen dat digitale content toegankelijk is voor iedereen. Door je website toegankelijk te maken, voorkom je mogelijke rechtszaken of boetes.

3. Groter bereik

Ongeveer 15% van de wereldbevolking ervaart een vorm van beperking. Door je website toegankelijk te maken, open je de deur naar een veel groter publiek dat anders misschien niet in staat zou zijn om je content te consumeren of je producten en diensten aan te schaffen.

4. Betere SEO

Zoekmachines houden van toegankelijke websites. Veel van de praktijken die worden geassocieerd met webtoegankelijkheid, zoals het gebruik van alt-teksten voor afbeeldingen en een duidelijke structuur, worden ook positief beoordeeld door zoekmachines.

5. Verhoogde gebruiksvriendelijkheid

Een toegankelijke website is vaak ook gebruiksvriendelijker. Het zorgt voor een betere gebruikerservaring voor iedereen, niet alleen voor mensen met beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die mogelijk moeite hebben met kleine lettertypen of ingewikkelde navigatiemenu’s.

Hoe maak je je website toegankelijk?

Nu je de voordelen van een toegankelijke website kent, vraag je je misschien af hoe je dit kunt realiseren. Een goede eerste stap is het volgen van een cursus digitale toegankelijkheid. Hier leer je de basisbeginselen en krijg je praktische tips om je website voor iedereen toegankelijk te maken.

Daarnaast zijn er ook diverse tools en plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het testen en verbeteren van de toegankelijkheid van je website. Het belangrijkste is echter om altijd rekening te houden met toegankelijkheid bij elke beslissing die je neemt met betrekking tot je website, of het nu gaat om design, content of functionaliteit.

In een wereld die steeds digitaler wordt, is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie en diensten online. Een toegankelijke website is niet alleen ethisch verantwoord, maar het kan ook leiden tot zakelijke voordelen zoals een groter bereik en betere SEO. Wil je meer weten over dit onderwerp? Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp en ontdek hoe je jouw website toegankelijker kunt maken voor iedereen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *