cybercriminaliteit voorkomen

Tips om cybercriminaliteit te voorkomen

Published On 21 februari 2023 | By Roeland van Poorten | Overig

Groot of klein, elk bedrijf loopt risico als het om cybercriminaliteit gaat. De afgelopen jaren is de hoeveelheid cybercriminelen in ons land flink toegenomen. Het is een geheel nieuwe vorm van criminaliteit die we niet uit het zicht mogen verliezen. Want hoewel de digitalisering van de samenleving ons veel heeft gebracht, heeft het ook een aantal grote negatieve gevolgen gehad. Allerlei gegevens die online vastliggen. Die door slimme hackers eenvoudig onderschept kunnen worden. Dit levert zowel materiële als immateriële gevolgen op. Denk aan financiële schade, maar ook aan schade van de reputatie.

Het is dan ook niet voor niets dat bedrijven er tegenwoordig alles aan proberen te doen om cybercriminelen te dwarsbomen. Ze gaan in zee met gespecialiseerde bedrijven zoals Digitrust om zo te testen of hun informatiebeveiliging wel is opgewassen tegen de hedendaagse criminaliteit, doen er alles aan om aan de internationale normen te voldoen. En toch is het soms nog altijd niet genoeg. Een enge gedachte.

Gelukkig betekent dit niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Er zijn namelijk tal van manieren waarop je het risico op cybercriminaliteit in elk geval zo klein mogelijk kunt maken. In dit artikel geven we een aantal tips.

Wees altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Het grootste gevaar ligt hem in het feit dat je als ondernemer niet dagelijks bezig bent met de beveiliging van het bedrijf. Natuurlijk doe je er alles aan om persoonsgegevens en andere belangrijke informatie achter slot en grendel te houden, maar het is niet je werk om hier de hele dag mee bezig te zijn. Cybercriminelen hebben hier wél hun werk van gemaakt. En net als de digitalisering volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op. Ze weten telkens weer nieuwe dingen te bedenken om de informatiebeveiliging van bedrijven te dwarsbomen.

Daarom is het van essentieel belang dat je een medewerker of zelfs een speciaal team aanstelt om up-to-date te blijven. Mensen waarvan hun volledige functie is gebaseerd op het beschermen van het bedrijf, datalekken te voorkomen en cybercriminelen tijdig te dwarsbomen. Dat betekent dat ze trainingen moeten volgen en dat er regelmatig tests moeten volgen om te controleren of het goed zit met de beveiliging. Kies bijvoorbeeld voor een bedrijf die CCV Keurmerk pentesten uit kan voeren. Hiermee laat het security bedrijf zien dat ze enkel kwaliteit leveren.

Houd software up-to-date

Vergeet jij ook altijd updates uit te voeren? Probeer hier dan echt meer op te letten. Deze updates worden namelijk niet voor niets aangeboden. Meestal omdat er zwakke plekken in de huidige software zitten. Als jij hier niet snel genoeg werk van maakt, kunnen cybercriminelen juist die zwakke plekken gebruiken om toe te slaan. Daarom is het zo belangrijk dat je updates streng in de gaten houdt en voorkomt dat personeelsleden zelf nieuwe software kunnen installeren. Dit moet altijd eerst gekeurd worden door het ICT-team. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *