man met calculator en laptop

Hoeveel kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Published On 5 oktober 2021 | By Nathalie Brouwers | Overig

In onze eerdere blog hadden we het al over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en legden we uit waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Het gaat om een verzekering die schadeclaims dekt ten gevolge van schade die jij, je medewerkers of je uitzendkrachten veroorzaken bij een ander. Het is te vergelijken met de privé-aansprakelijkheidsverzekering die veel Nederlanders al hebben, maar dan voor de schade die je als ondernemer veroorzaakt. In deze blog hebben we het over de premie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en hoe deze wordt berekend.

Aantal werknemers en jaaromzet

Er is geen vaste premie voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bij het berekenen van de premie houdt men wel telkens met een aantal zaken rekening. In de eerste plaats gaat het om een aantal kenmerken van de onderneming, zoals de jaaromzet en het aantal medewerkers. Hoe meer medewerkers je hebt, hoe groter de kans is dat iemand eens een fout maakt en schade veroorzaakt.

Ook de jaaromzet is een indicatie van het risico. Een ondernemer met een hogere jaaromzet zal bijvoorbeeld meer klanten hebben, waardoor het risico op schadeclaims stijgt. Indien het aantal klanten niet hoger ligt dan bij een onderneming met een lagere jaaromzet, ligt het financieel belang per klant wel hoger. Hierdoor is het risico op een grote schadeclaim groter. Een hogere jaaromzet en/of een hoger aantal werknemers betekent dus een hogere premie.

Branche waarin je actief bent

Het zou niet juist zijn om het risico enkel op basis van dergelijke factoren in te schatten. In sommige branches is het risico op een schadegeval of het risico op hoge schadeclaims nu eenmaal groter. Daarom zullen verzekeraars steeds rekening houden met de branche waarin je werkzaam bent. Het risico dat een fotograaf een grote schadeclaim in de bus krijgt, is nu eenmaal veel kleiner dan bij iemand die werkzaam is in de bouwsector.

Verzekerde bedrag en polisvoorwaarden

Een van de belangrijkste zaken die de premie beïnvloeden, is het verzekerde bedrag. Aan iedere polis zijn voorwaarden, beperkingen en uitsluitingen verbonden die eveneens invloed hebben op de te betalen premie. Zeker voor wat milieuschade betreft, zijn er vaak grote verschillen. Soms worden naast de schade ook andere kosten vergoed, zoals een borg die de overheid vraagt. Het is niet ongewoon dat dergelijke kosten strikt worden beperkt. Uiteindelijk kunnen we zeggen dat de inhoud van de polis veel invloed uitoefent op de te betalen premie. Eigenlijk zou je de polissen dan ook allemaal naast elkaar moeten leggen en diepgaand moeten vergelijken, maar dat is onbegonnen werk.

Commerciële formule

Ten slotte is elke verzekeraar natuurlijk vrij om zelf zijn tarieven te bepalen. Sommige verzekeraars interpreteren bepaalde risico’s anders, waardoor de prijzen sterk kunnen verschillen. En er zijn verzekeraars die combipakketten aanbieden. Je krijgt dan bijvoorbeeld een korting als je ook meteen een aanvullende CAR- of bestuurdersverzekering afsluit. Daarom raden we aan om verschillende offertes op te vragen en om op basis hiervan op zoek te gaan naar de voordeligste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kan zelf offertes opvragen en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken of je kan een vergelijkingssite als Yezzer gebruiken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *