businesscoach

Tips voor het kiezen van een bedrijfscoach

Published On 7 februari 2019 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Redden

Het inschakelen van een coach is hot: een kwalitatieve en professionele bedrijfscoach kan je helpen om net die puntjes op de i te zetten in je bedrijf. Tegenwoordig bestaan er echter talloze bedrijfscoaches die je kunt inhuren. Keuze genoeg, maar wanneer is een coach een goede bedrijfscoach? Logisch dat je door dit grote aanbod soms niet weet welke keuze je moet maken. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld waar jij op moet letten wanneer je een fijne coach voor je bedrijf wilt vinden.

Verschillende soorten coaches

Voordat je een coach gaat inschakelen voor je bedrijf is het verstandig om te kijken waar je een coach voor nodig hebt. Een executive coach richt zich bijvoorbeeld op de ontwikkeling van topmanagers, terwijl een loopbaancoach kijkt naar carrièreontwikkeling en instroom en uitstroom bij het bedrijf. Een business coach helpt je bij de ontwikkeling van bedrijfsmatige aspecten en een corporate coach is in te schakelen voor de gehele organisatie. Counseling coaching richt zich op emotionele aspecten en zingeving en team coaching is om een stabieler team te creëren.

Ook zijn er personal/life coaches voor de balans tussen werk en privé en kun je gebruik maken van mediation coaching voor het bemiddelen bij het oplossen van problemen en geschillen. Kortom: maak eerst de keuze voor welk onderdeel van je bedrijf je coaching zoekt. Een corporate coach kan je bij meerdere vlakken in het bedrijf helpen, terwijl een andere coach juist voor een klein onderdeel geschikt is. Daarom kan het ook maar zo zijn dat je meerdere coaches nodig kunt hebben.

Zorg voor een goede klik

De volgende stap klinkt gemakkelijker dan je denkt: je moet ervoor zorgen dat je een goede klik hebt met de coach die je kiest. Een coach helpt je namelijk op een veel dieper vlak dan bijvoorbeeld een medewerker of een collega. Je moet het gevoel hebben dat je hem of haar kunt vertrouwen en dat hij of zij bij het bedrijf en het bedrijfsmodel past. Daarom kan het absoluut geen kwaad om meerdere (voor)gesprekken te voeren met potentiële coaches. Een goede coach kan namelijk het verschil voor jouw bedrijf betekenen, waardoor het van groot belang is dat je voor de juiste persoon kiest.

In het geval een bedrijfsoverdracht kan een business coach net die persoon zijn waardoor de (ver)koop van het bedrijf tot in de puntjes goed geregeld is. Dit geldt ook voor andere werkvormen en bedrijven. Een integere coach gaat vol wederzijds vertrouwen aan de slag om jouw bedrijf, de manier van werken of de relaties in het team te verbeteren. Daarom is het niet alleen noodzakelijk maar ook heel prettig dat je een goede klik hebt met de coach. Juist omdat een coaching traject maanden tot jaren kan duren, is het een fijn idee dat je samen in een fijne professionele relatie aan je doelen kunt werken.

Check je coach

Hierbij is het helemaal niet vreemd om verschillende coaches of uiteindelijk de coach die jij waarschijnlijk kiest te checken. Bekijk bijvoorbeeld welke opleiding(en) de desbetreffende coach heeft gevolgd en ga na of dit bij jouw onderneming past. Check ook of de coach onder een overkoepelende organisatie werkt of dat hij of zij zelfstandig ondernemer is. Daarbij is het van belang om na te kijken of hij of zij aangesloten is bij een beroepsvereniging, zoals het NOLOC of het NOBCO. Op die manier controleer je de kwaliteit van een bedrijfscoach: eenmaal aangesloten aan een dergelijke vereniging moet je als coach voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Op die manier weet je zeker dat je voor kwaliteit gaat.

Let hierbij tot slot ook op jouw coach als persoon: hoe blijft hij of zij zichzelf ontwikkelen? Wat vindt hij of zij belangrijk en zijn er boeken of publicaties beschikbaar waarin je meer kan lezen over de werkwijze van deze coach? De meeste professionele coaches hebben werk gepubliceerd over hoe zij werken en hoe zij denken over bepaalde issues in het bedrijfsleven. Het is zeker raadzaam om dergelijk werk op te zoeken en je eens goed in te lezen in je, misschien wel nieuwe, coach. Met bovenstaande tips kom je al heel ver om de efficiëntie in je bedrijf te vergroten, de team spirit aan te pakken of de ontwikkeling van topmanagers een boost te geven. Voor welke coach zou jij kiezen

Deel dit artikel op social media!

2 Responses to Tips voor het kiezen van een bedrijfscoach

  1. Vincent Rondwijk says:

    Een goede klik is erg belangrijk wanneer je met een coach of mediator in zee gaat. Met name wanneer je dit doet voor een team denk ik. Daarnaast moeten teams ook open staan voor verandering en verbetering. Alleen dan zal het nut hebben geloof ik.

  2. peter zzp boekhouding says:

    De zzp’er heeft soms ook meer begeleiding nodig en heeft inzicht nodig. Het opstellen van de balans is vaak te veel gevraagd voor u. Omdat u dan boekhoudkundig inzicht moet hebben. ZZP-boekhouder heeft een mini-cursus opgesteld waarbij u in een paar lessen inzicht krijgt in uw bedrijf en inzicht krijgt hoe u zelf uw balans kun samenstellen.

    Bent u werkzaam als ZZP’er en wilt u meer info over boekhouden?
    Wat onderwijzen wij:
    Hoe stelt u uw verkoopfactuur op, waar moet u volgens de wet rekening mee houden?
    Wat is een debiteur en wat is een crediteur, is dat hetzelfde als een verkoopfactuur en een inkoopfactuur?
    Mag u de BTW op de inkoopfactuur ook al verrekenen-aftrekken- als u die nog niet betaald heeft
    Wat is een kostensoort of grootboekrekening?
    Wat is een balans?
    Hoe lees ik een balans?
    Wat zijn activa, zijn dat ook bezittingen, wanneer is een aankoop een activa en wanneer valt het in de kosten?
    In hoeveel jaar schrijf ik af?
    Wat is een winst- en verliesrekening? Staan daar bedragen op excl. BTW of incl. BTW
    Waar zet ik dan de BTW neer?
    Hoe bereken ik de te betalen BTW?
    Moet ik dan openstaande crediteuren en debiteuren ook meenemen?
    Er zijn veel boekhoudpakketten op de markt, waar we les in kunnen geven, maar ook Excel werkt nog steeds goed en is voor iedereen bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *