bestelauto verzekering zzp'er

Een bestelauto verzekeren als zzp’er; denk aan deze 3 zaken!

Published On 7 februari 2019 | By Hendrik Koster | Financieel

Als zzp´er geniet je van een vrijheid die je niet hebt in loondienst. Dat betekent echter wel dat je zelf veel zaken moet regelen die anders wellicht voor je geregeld zouden worden. Het is heel belangrijk om na te gaan welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er. Zo is het heel goed mogelijk dat je een bestelauto nodig hebt voor de werkzaamheden die jij uitvoert als zzp´er. Dat betekent dat jij deze bestelauto gebruikt voor zakelijke doeleinden. Een verzekering voor deze auto moet je daarom op zakelijk gebruik afsluiten. Waar je dan allemaal aan moet denken hebben we voor je op een rijtje gezet!

1. Afsluiten op zakelijk gebruik

Heb je als zzp´er een bestelauto nodig voor de werkzaamheden die je moet uitvoeren, dan moet je jouw bestelauto verzekeren. Er zijn ondernemers die een bestelauto particulier verzekeren, maar zij komen zwaar in de problemen wanneer er sprake is van schade. Als je particulier verzekerd bent mag de verzekeraar namelijk de schade verhalen op de verzekeringnemer. Daarom is het allereerst heel belangrijk dat je de verzekering voor je bestelauto op zakelijk gebruik afsluit. Zowel bedrijfsmatig als privé rijden is dan gewoon gedekt.

2. Hoe ga je de auto gebruiken?

Voordat je jouw bedrijfsauto gaat verzekeren is het belangrijk om te bepalen hoe jij de bestelauto gaat gebruiken. Dat heeft alles te maken met de hoogte van de premie. Je kunt je voorstellen dat het een groter risico met zich meebrengt wanneer je de bestelauto inzet voor koeriersdiensten dan wanneer je de bestelauto inzet voor een klus op locatie als klusbedrijf zijnde. Mocht er sprake zijn van schade, dan kijkt de verzekeraar altijd naar het gebruik waarvoor de bestelauto is opgegeven en of hij hier ook daadwerkelijk voor gebruikt is. Dat doen ze omdat de premie zo sterk afhankelijk is van het gebruik.

3. Btw-aftrek en lagere premie

Belangrijk aspect van een bestelauto en de verzekering is de btw-aftrek. Wederom is de manier waarop je de auto gebruikt van groot belang. Gebruik je de auto deels privé en deels zakelijk, dan is het belangrijk om overzicht te bewaren. Je mag in dat geval namelijk btw aftrekken op de aanschaf, het gebruik en het onderhoud op het moment dat de auto wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Gebruik je de bestelauto privé, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, dan betaal je wel btw. Je moet dan dus een hele goede kilometerregistratie bijhouden! Wanneer je inzicht hebt van het gedeelte aan btw dat je van de zakelijke kosten mag aftrekken kun je dat meenemen in de berekening van de autoverzekering. Dat is slim, want hierdoor daalt je premie!

Heb je deze drie punten goed doorgenomen en voorbereid, dan zal je niet meer voor verrassingen komen te staan bij het verzekeren van jouw bestelauto als zzp’er!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *