planning

6 planningtips voor het nieuwe jaar

Published On 11 februari 2016 | By Roeland van Poorten | Overig

Goed kunnen plannen is niet voor iedereen weggelegd. Alles op het laatste moment doen kan verleidelijk zijn maar zorgt ook voor stress. Met de nodige oefening en hulpmiddelen kun je jouw planprobleem stap voor stap aanpakken. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips onder elkaar gezet:

1. Wees realistisch

Heb je geen gevoel voor tijd? Dan is het extra belangrijk om tijdens het maken van een planning realistisch te blijven. Door bij elke taak die op je to-do lijst staat een grove tijdsinschatting toe te voegen vergroot je de kans dat het uitvoeren van de taken haalbaar wordt binnen een bepaald tijdsbestek. Zo kun je, door de uren op te tellen, ook nagaan of het haalbaar is.

2. Stel prioriteiten

Staat je agenda of je notitieboekje nu vol met taken en weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan op een simpele manier onderscheid tussen de belangrijke en de minder belangrijke taken. Dit kun je het best doen met een markeerstift. Op deze manier kun je ook efficiënter omgaan met taken die een tijdslimiet hebben, zoals het betalen van een factuur.

3. Gebruik Wunderlist

Wunderlist is een geweldige uitvinding voor iedereen die moeite heeft met plannen. Het online programma geeft je de kans om lijstjes te maken en zoveel taken toe te voegen en door te strepen als je zelf wilt. Ideaal voor wanneer je veel op je laptop werkt.

4. Een post-it muur

Wil je jouw planning liever op een zichtbare plek hebben, zodat je zeker weet dat je niks kunt vergeten? Reserveer dan een deel van de muur voor een post-it muur. Hang aan de ene kant de post-its met de taken die nog uitgevoerd moeten worden, en verplaats de post-its naar links wanneer ze uitgevoerd zijn.

5. Zorg voor een buffer

Het kan voorkomen dat er iets fout gaat of dat een taak langer duurt dan je in gedachten had. Zorg er daarom voor dat je extra ruimte bewaart in je planning. Wanneer je die tijd uiteindelijk niet nodig hebt kun je het vullen met andere belangrijke zaken.

6. Plan ruimte in om te plannen

Tot slot: maak tijd om te plannen. Een weekplan of een globaal maandplan maken kan best wat tijd innemen. Voordat je het weet ben je al een uur verder. Neem de tijd om je planning zo goed mogelijk te maken en haast je vooral niet: de kans is dan groter dat je taken vergeet waardoor de planning niet meer klopt. Tip: kies een vaste dag om jouw planning te maken.

Veel succes met het maken van je planning en het afstrepen van je taken!

Deel dit artikel op social media!

One Response to 6 planningtips voor het nieuwe jaar

  1. bjorn says:

    Leuk artikel over het belang van een goede planning! Handig om dit ook te doen voor je personeel met bijvoorbeeld Werktijden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *