Stappenplan om je eigen bedrijf op te zetten
Misschien zit jij er al een tijdje over na te denken om voor jezelf te beginnen en dat zou best wel eens een heel goed idee kunnen zijn. Het opzetten van een bedrijf hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn als je het goed aanpakt. Ten eerste is het wel van heel groot belang dat je volledig voor dit bedrijf gaat en er dus voor 100 procent achter staat. Als je voor jezelf begint, sta je er namelijk alleen voor en dat kan soms best zwaar zijn. Zorg dus dat je zeker bent van je zaak voordat je deze beslissing maakt. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen wanneer je voor jezelf wilt gaan beginnen, wij zetten ze voor je op een rijtje.
Stap 1: schrijf een ondernemingsplan
Bepaal wat voor soort bedrijf je wilt opzetten. Verkoop je bijvoorbeeld producten of bied je een service aan? Wanneer je producten gaat verkopen, kan je er ook voor kiezen om deze producten zelf te maken in plaats van in te kopen van een ander bedrijf. Het is cruciaal in deze stap dat je een uitgebreid ondernemingsplan opstelt voor jezelf wat helder en duidelijk is.
Stap 2: analyseer de markt
Bepaal in welke markt je gaat werken en analyseer de concurrenten waar je mee te maken gaat krijgen. Vooral in het begin kan je nog veel leren van je concurrenten, bijvoorbeeld hoe zij hun klanten aanspreken, hoe ze hun logistieke processen organiseren en hoe zij hun bedrijf hebben opgezet.
Stap 3: bepaal je startbudget
Een bedrijf opzetten kost geld, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar hoeveel geld je erin wilt steken hangt af van je eigen financiële middelen, de leningen die je mogelijk kunt krijgen en wat voor soort bedrijf je wilt opzetten. Zo is een online winkel opzetten veel goedkoper dan een pand huren voor een offline winkel. Het kan slim en verstandig zijn om je eigen spaargeld te gebruiken om je bedrijf te starten, maar dit heeft ook nadelen. Namelijk dat je alles meteen kwijt bent en je er ook niet meer op terug kunt vallen mocht het verkeerd gaan. Probeer daarom ook naar de optie van lenen te kijken
Stap 4: de administratie
Dit is misschien het minst leuke onderdeel van ondernemen, maar wel doorslaggevend om een goed bedrijf te leiden. Voor de belastingdienst moet je ook aangifte doen van je salarisstrook en urenregistratie, zorg dus dat je dit goed vastlegt. Ook is het verstandig om een bepaalde verzekeringen af te sluiten. Doe hier goed onderzoek naar.
Twee eenvoudige tips: 1. Begin vanuit huis of een shared office. Dat laatste heeft als voordeel dat je van andere ondernemers kunt leren. 2. Ervaring in je sector is belangrijk. Werk daarom eerst een paar jaar in loondienst voordat je een eigen onderneming begint.
Een notaris kan je helpen bij het oprichten van een BV. Hierbij speelt meer dan je denkt. Wist je dat het verlengen van een financieel jaar een flinke besparing kan geven en heb je voorbereidingen getroffen als je ruzie krijgt met je zakenpartner?