werkverslaafd of druk

Werken versus werkverslaafd

Published On 8 mei 2018 | By Roeland van Poorten | Overig

De lijn tussen hard werken en workaholic zijn is vrij dun. Hard werken doe je vrijwillig, maar een workaholic is serieus verslaafd aan werken. Dit werken is dan ook niet meer voor het plezier, maar omdat hij of zij niet anders kan. En net als iedere verslaving heeft dit negatieve gevolgen. Ben jij bang dat je richting werkverslaafd gaat? Dan hebben wij tips om dit gedrag om te buigen naar weer gewoon hard willen werken.

Te druk bezig zijn

Een drukke periode is zeker geen bijzonder iets, maar als het lang aanhoudt en je altijd maar druk bezig blijft dan kan het zijn dat je te veel doet. Wanneer er eigenlijk geen rustigere periodes zijn, ben je waarschijnlijk steeds weer bezig met een nieuw project opzetten of nieuw doel behalen. Een nachtje doorhalen is geen probleem, maar als je voor de zoveelste keer tot diep in de nacht zit te werken is het tijd voor actie. Analyseer wat de hectiek veroorzaakt. Ben je bang dat je kansen mist als je niet hard genoeg werkt? Is jouw werklast wel haalbaar? Stel jezelf deze vragen en begin tegelijkertijd met urenregistratie zodat je inzicht krijgt in wat je wanneer doet.

Het oplichters syndroom

Het oplichters syndroom is iets wat bij veel succesvolle mensen voorkomt. Dit houdt in dat hoe succesvoller je wordt, hoe meer je aan jezelf en je prestaties gaat twijfelen. Zeker in de huidige prestatiemaatschappij is het logisch dat we aan onszelf beginnen te twijfelen. Personen met dit syndroom zijn bang om door de mand te vallen. Door harder en meer te gaan werken, hopen ze dit te kunnen verbloemen. Herken jij jezelf hierin? Probeer dan bewust te kijken naar wat je tegen jezelf zegt; hoe je tegen jezelf praat heeft namelijk veel invloed op wat je doet. Analyseer of je merkt dat je gedachten hebt waarin je jezelf afkraakt en probeer dan deze gedachten te doorbreken door positieve affirmaties te noemen.

“Nog heel eventjes..”

Het kan zijn dat je steeds nog even een mailtje wilt versturen of echt nog dat artikel wilt lezen voordat je naar huis gaat, maar bij elkaar opgeteld is dit heel veel tijd. Voor je het weet ben je een paar uur per week aan het overwerken. En dat is misschien leuk te zien op je salarisstrook, maar je wordt er uiteindelijk niet gelukkig van. Een goede planning kan hierbij al helpen, maar met jezelf een tijd afspreken waarop je klaar bent kan ook goed werken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *