verhuizen naar een nieuwe bedrijfslocatie

Waar moet je op letten bij een nieuwe bedrijfslocatie?

Published On 1 mei 2018 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Een eigen onderneming hebben, betekent veel zaken om over na te denken. Als het ondernemingsplan is geschreven en de bank een financiering wil verstrekken, kan de zoektocht naar de perfecte bedrijfslocatie beginnen. Een ondernemer die zijn bedrijf op de juiste locatie vestigt, kan daar veel voordeel uit halen. De vraag is alleen aan welke eisen een goede bedrijfslocatie voldoet. Natuurlijk verschilt dat per onderneming, maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.

De kosten

Bij een verhuizing van een bedrijfspand komt veel kijken. Het is in elk geval belangrijk om rekening te houden met de kosten. Om een goed overzicht te krijgen van alle kosten en uitgaven, is het van belang om een ondernemingsplan te schrijven. Hoe beter de plannen en kosten van een nieuwe bedrijfslocatie verwoordt zijn in een ondernemingsplan, hoe eerder de bank een financiering wil verstrekken. Het is erg belangrijk om bij een verhuizen naar een nieuwe bedrijfslocatie te kijken wat dat voor de uitgaven gaat betekenen.  Is de reden van verhuizing het feit dat het huidige pand te klein is, dan zullen de maandlasten zeer waarschijnlijk ook stijgen, simpelweg omdat er meer vierkante meters gehuurd moeten worden. Maar bij een nieuw gebouw komt meer kijken dan alleen de huur- of koopprijs. Wanneer een bedrijf verhuist van een verouderd, slecht geïsoleerd pand naar een nieuwbouwvestiging met zonnepanelen en dubbel glas, zullen de kosten voor de huur wellicht stijgen, maar die voor energieverbruik juist weer niet.

Het pand zelf en het gebied daar omheen

Het nieuwe pand moet niet alleen voldoen aan de eisen die de onderneming aan de nieuwe locatie stelt, het gehele terrein moet passend zijn. Een transportbedrijf zal veel ruimte om het fysieke gebouw nodig hebben, maar een kledingwinkel heeft genoeg aan een winkelruimte met magazijn en een aantal parkeerplaatsen. De ruimte om het gebouw moet geschikt zijn voor wat de klanten nodig hebben én voor de bevoorrading. Kijk bovendien naar de bijzonderheden voor het type pand dat jij zoekt. Een fabriekshal brengt weer heel andere overwegingen mee dan een winkelruimte of kantoorpand. Zorg dat je alles wat je moet weten bij het huren van een kantoor paraat hebt wanneer je een potentiële nieuwe locatie gaat bekijken. Zo kom je altijd goed beslagen ten ijs. Bij een winkelruimte is het zaak te bekijken of de etalage aantrekkelijk ingericht kan worden. Bij een productiehal moet er ruimte zijn voor machines en transportbewegingen. Zo brengt elk type onderneming z’n eigen eisen met zich mee.

Het bestemmingsplan

Het kan gebeuren dat het bestemmingsplan voor de beoogde bedrijfslocatie niet passend is. De gemeente heeft voor elke vierkante meter binnen de gemeentegrenzen vastgesteld welke bestemming er voor het terrein is. Dat kan bijvoorbeeld de bestemming ‘wonen’ of ‘recreatie’ zijn. Een bedrijf mag zich niet zomaar op elke locatie vestigen. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld een motorzaak in een woonwijk terechtkomt of een camping op een industrieterrein, stelt de gemeente bestemmingsplannen vast. Als het goed is brengt de makelaar een potentiele huurder of koper hiervan op de hoogte, maar het kan geen kwaad zelf ook bij de gemeente te rade te gaan wat het bestemmingsplan voor de beoogde nieuwe bedrijfslocatie is.

Overige zaken

De keus voor een nieuw bedrijfspand kan van veel factoren afhankelijk zijn. Naast bovengenoemde drie is het ook belangrijk om met een aantal overige zaken rekening te houden. Wanneer er sprake is van personeel in dienst, moet er voldoende ruimte zijn voor hen om te parkeren. Er zal een bedrijfskantine ingericht moeten worden en meer personeel betekent meer telefoon- en internetverbindingen. De kosten voor de bedrijfsinrichting zullen ook stijgen door de aanschaf van kantoormeubilair en extra sanitaire voorzieningen. Het is ook belangrijk om te weten of er mogelijkheden tot groei zijn. Is het pand geschikt om na een aantal jaar uit te breiden, biedt de bedrijfskavel ruimte om te groeien en voorziet het bestemmingsplan in deze mogelijkheid? Tenslotte is het van belang te weten of de nieuwe bedrijfslocatie ook daar ligt waar de markt zich bevindt. Een bedrijf dat handelt in surfplanken zal het vermoedelijk beter doen aan de kust dan op de Veluwe en een fietsverhuur langs de snelweg heeft ook weinig zin.

Deel dit artikel op social media!

3 Responses to Waar moet je op letten bij een nieuwe bedrijfslocatie?

  1. Ivan says:

    Bedankt voor het delen van deze tips over het zoeken naar een bedrijfspand. Wij zijn een startup die gaan uitbreiden en ik zit in het comité die zich met deze zoektocht bezighoudt. Een belangrijk punt is voor ons ook de lokale voorzieningen zoals winkels en restaurants.

  2. Vincent Rondwijk says:

    Het is inderdaad belangrijk om goed onderzoek te doen naar de locatie. De bereikbaarheid, aanwezige faciliteiten en locatie zijn erg belangrijk in dit proces. Weet dus goed waarnaar je op zoek bent!

  3. Goede tips en interessant geschreven! Het is inderdaad van belang dat het er genoeg parkeerruimte is, of het bestemmingsplan juist is en of de locatie natuurlijk schikt voor het bedrijf. Daarnaast is een verhuisbedrijf inschakelen ook van belang voor een goed verloop van de verhuizing. Dit kan veel gedoe voorkomen!

    Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *