energielabel kantoor of winkel

Verhuizen naar een nieuw bedrijfspand? Zorg voor een energielabel!

Published On 17 september 2019 | By Nathalie Brouwers | Bedrijfspand

Uw bedrijf is misschien uit z’n jasje gegroeid of wellicht is het tijd om naar een nieuwe stad te verhuizen. Of heeft u eindelijk de kans van uw zakelijke leven gekregen met een geweldig bedrijfspand op een andere locatie? Wat het ook is, soms is het tijd om te verhuizen naar een nieuw bedrijfspand. Of u nou een kantoor, een winkel of een industrieel bedrijf heeft, als u gaat verhuizen naar een nieuw bedrijfspand is het zaak dat u zorgt voor een energielabel.

Energielabel

Een energielabel voor gebouwen is een label dat aangeeft hoe de energieprestatie van een gebouw is. Dat klinkt wellicht een beetje vaag, maar het gaat om zaken als isolatie, verwarming en energieverbruik. Een energielabel wordt weergegeven in de letters van het alfabet. Een A++++-label is het beste nieuws dat u kunt hebben, hoe hoger de letter in het alfabet staat, hoe slechter de energieprestaties van een gebouw zijn. Naast de huidige prestaties, geeft een energielabel ook aan waar verbeteringen te behalen zijn.

Waarom een energielabel?

Een energielabel is verplicht voor u als eigenaar van een bedrijfspand. Sinds 1 januari 2008 is elke verkoper, opleveraar én verhuurder van een bedrijfspand verplicht het energielabel te overhandigen. Het label is geldig voor maximaal tien jaar en moet dan opnieuw worden afgegeven door een gecertificeerd energieadviseur. Heeft u het energielabel niet op orde? Dan loopt u het risico op een boete die kan oplopen tot ruim twintigduizend euro. Het is dus belangrijk om uw energielabel op orde te hebben! Heeft u een kantoor dat groter is dan honderd vierkante meter? Dan bent u vanaf 2023 verplicht minimaal energielabel C te hebben.

Energielabel verkrijgen en tonen

Een energielabel kunt u laten opstellen door geregistreerde energieadviseurs. Zij bekijken de gegevens van het pand waar u een label voor aan wilt vragen en nemen het uiteindelijke besluit. Heeft u eenmaal een energielabel verkregen, dan is het zaak dat u dit duidelijk zichtbaar ophangt. Een energielabel voor kantoor of energielabel voor uw winkel is verplicht zodra er zich meer dan incidenteel bezoekers melden. Ook hiervoor geldt weer dat u het risico loopt op een boete als u zich niet aan de regels houdt.

Tot slot

Een energielabel krijgen, komt u nu wellicht over als een hoop gedoe. Toch kunt u de boel maar beter snel op orde maken. Duurzaamheid gaat ons allemaal aan en u wilt natuurlijk niet dat u een boete krijgt. Zorg daarom voor een duidelijk energielabel op uw pand en u kunt weer jaren zorgeloos vooruit met uw onderneming.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *