Verschil zakelijk en private lease

Private lease of zakelijke lease; wat is het verschil?

Published On 23 oktober 2020 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Laten Groeien

Als ondernemer heb je de luxe te kunnen kiezen voor een zakelijke leaseauto. Tegenwoordig zijn er ook erg veel opties voor een private leaseauto – en die komen vaak met hun eigen aantrekkelijke voorwaarden. Het staat buiten kijf dat een leaseauto je zeer veel gebruiksgemak bezorgt. Je weet iedere maand wat je er – op de benzine na – voor betaalt en voor onverwachte problemen is altijd direct een oplossing. Daarnaast ben je altijd verzekerd. Maar wat is voor jou het verstandigst, private of zakelijke lease? In dit artikel leggen wij het verschil uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Wat is private lease of zakelijke lease?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het leasen precies inhoudt. Bij een private lease auto lease je als particulier een wagen voor privégebruik. De auto en het contract komen op jouw naam te staan en worden door de overheid gezien als jouw eigendom. Een zakelijke lease is een auto die jij namens de zaak tot je beschikking kunt hebben. De autokosten bij zakelijk leasen zijn aftrekbaar. Denk dan aan brandstof, het aanschafbedrag en het onderhoud. Je gebruikt hem immers voor de zaak.

De kosten verschillen

Rijd je in een zakelijke leaseauto, dan zijn de kosten die jij kwijt bent aan de auto de kosten van fiscale bijtelling voor privégebruik en misschien de kosten voor benzine, afhankelijk van wat je hebt besloten bij het afsluiten van het leasecontract. Kies je voor een private leaseauto, dan betaal je de contractkosten en die zijn vaak wat meer dan de bijtelling. Ook zijn de benzinekosten van een private leaseauto altijd voor jouw eigen rekening.  

Zakelijke lease kan een opzegboete betekenen

Een groot verschil tussen private en zakelijke lease is dat wanneer je wisselt van baan of om een andere reden stopt met je eigen onderneming, je vaak een opzegboete moet betalen. Het contract dat is gesloten kan namelijk niet zomaar worden opgezegd. Als zelfstandig ondernemer draai jij eigenlijk altijd zelf voor deze boete op en deze kan flink oplopen. Dit is dus erg belangrijk om te weten. De kans dat je een private leasecontract eerder opzegt is wat kleiner en heb je altijd zelf in de hand.

Een zakelijk leasecontract biedt meer ruimte voor maatwerk

Een ander wezenlijk verschil tussen de twee, is dat een zakelijk leasecontract vaak meer ruimte biedt voor specifieke eisen en wensen. Sommige bedrijfsauto’s gaan bijvoorbeeld veel meer kilometers maken dan de standaard of hebben een speciale samenstelling nodig. Die opties kunnen allemaal bekeken worden. Een private leasecontract is vaak afgebakend en het aanbod bestaat vaak uit de meest gevraagde auto’s. Zo blijft het behapbaar voor jou als klant en wordt het niet onnodig ingewikkeld.

Eenmaal op de weg is er geen verschil meer

Ben je eenmaal aan het rijden met je zakelijke of private leaseauto, dan is er geen verschil meer tussen de twee. De service, zorg en dienstverlening bij private en zakelijke lease is dan gelijk. Bij beide soorten lease heb je recht op hulpverlening, vervangend vervoer en pechhulp.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *