scrum project

Scrum project management en agile werken

Published On 11 mei 2021 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Laten Groeien

Er zijn verschillende methodes van agile werken, waarvan scrum de meest gebruikte variant is. Scrum project management is gebaseerd op iteratief werken in korte tijdframes, die sprints genoemd worden. Na iedere sprint levert het team een gedeelte van het project op en kijk je opnieuw naar wat prioriteit is voor het project. Vervolgens pak je dit op in de sprint die volgt. Net als bij alle agile methodes ga je dus niet uit van een vooropgezet plan maar omarm je de veranderingen die voortkomen uit nieuwe inzichten.

Wat is agile werken?

Agile is begin jaren ’90 ontstaan als projectmanagement methode, verzonnen door een groep programmeurs die tegen veel problemen aanliepen. De deadlines waren onhaalbaar, het budget te laag, de werkdruk te hoog enzovoort. De traditionele aanpak voor projectmanagement staat bekend als de waterval aanpak. In dit geval wordt er vooraf een groots projectplan geschreven met deadlines, inschattingen van de kosten en het gewenste pad naar het resultaat. Vervolgens moet het projectteam zich daaraan houden.

Agile gaat er juist vanuit dat het niet mogelijk is om vooraf alles uit te stippelen. Een strikte planning qua tijd, geld en resultaat gaat toch anders uitpakken dan verwacht. Agile projecten volgen een benadering waarbij het tijdpad in een aantal korte periodes wordt opgedeeld van bijvoorbeeld 2 tot 4 weken. Aan het eind van zo’n iteratie kijkt het projectteam wat er op dat moment het meest belangrijk is. Hierdoor pas je gaandeweg de werkwijze en prioriteiten aan op basis van opgedane inzichten.

Voordelen van scrum project management

Scrum is een Agile projectmanagementmethodologie waarbij een klein team betrokken is onder leiding van een Scrum-master, wiens belangrijkste taak het is om alle obstakels voor het afronden van het werk weg te nemen. Het werk wordt gedaan in korte cycli, sprints genaamd, en het team komt dagelijks bijeen om de huidige taken en eventuele belemmeringen die moeten worden opgelost te bespreken. Dit is een uitstekend voorbeeld van vergaderen zonder vergadercultuur. Scrum is een methode voor het managen van projecten die snelle ontwikkeling en testen mogelijk maakt, vooral binnen een klein team.

Een groot voordeel van scrum project management is dat je hier direct mee aan de slag kunt. Je hoeft namelijk geen regels te volgen of je dwangmatig vast te houden aan een methode. Al doende leren over scrum en de aanpak verbeteren past namelijk helemaal binnen de filosofie. Wel is het belangrijk dat er veel autonomie en zelf-organisatie is binnen jouw onderneming. Ook de juiste project management software is onmisbaar voor bedrijven die over willen stappen op een agile manier van werken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *