vacaturetekst schrijven

Haal meer uit je vacatures middels een vacaturetekst!

Published On 23 maart 2023 | By Roeland van Poorten | Personeel

De markt is volop in beweging. Personeel is bijna niet te vinden en het aantal kandidaten die solliciteren op een functie is op een hand te tellen. Het is meer dan ooit belangrijk hoe jij als potentiële werkgever, jouw vacatures opstelt. In deze blog geven we je een aantal do’s en don’ts

Maak je vacatureteksten aantrekkelijker voor potentiële kandidaten

Potentiële sollicitanten lezen eerst de vacaturetekst voordat ze de moeite steken in een sollicitatie. Al jouw vacaturetekst goed, wervend en aantrekkelijk is, vergroot dit de kans op een sollicitatie aanzienlijk. We geven je graag enkele tips waar je op kunt letten bij het schrijven van een goede vacaturetekst.

1. Wees specifiek

De beste manier om je vacatureteksten aantrekkelijker te maken voor potentiële kandidaten is door ze zo specifiek mogelijk te maken. Probeer, in plaats van alleen de vereisten voor de functie op te sommen, een meer gedetailleerde beschrijving te geven van wat de succesvolle kandidaat dagelijks zal doen. Dit zal potentiële kandidaten een beter idee geven of de functie bij hen past, en het zal ook helpen om degenen die geen goede match zijn uit te sluiten. Maak geen geheim van salaris en arbeidsvoorwaarden

2. Maak geen geheim van salaris en arbeidsvoorwaarden

Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te zijn over de vergoeding en de voordelen die geboden worden. Dit is voor veel mensen een van de belangrijkste factoren bij het overwegen van een nieuwe baan, dus zorg ervoor dat jouw aanbod concurrerend is. 

3. Gebruik rake termen

Gebruik de termen die jouw doelgroep ook gebruikt en laat die (zoek)termen terugkomen in de koppen van je tekst. Niet alleen leest dit prettig voor potentiële kandidaten, ook zorgt het voor een betere vindbaarheid van de vacature. 

4. Lees na op spel- of typfouten

Zorg ervoor dat je vacatureteksten goed geschreven zijn en vrij zijn van typfouten of grammaticale fouten. Laat je vacaturetekst altijd even nalezen door iemand anders. Het liefst iemand met een talenknobbel.

5. Creëer een gevoel van urgentie, noem de sluitingsdatum

Probeer tenslotte een gevoel van urgentie te creëren door een deadline voor sollicitaties te noemen. Dit zal mensen aanmoedigen om snel te handelen als ze geïnteresseerd zijn in de functie.

Dingen die je beter kunt vermijden bij het schrijven van een vacaturetekst

Bij het schrijven van een vacaturetekst zijn er een aantal dingen die beter kunt vermijden. 

1. Geen vakjargon

Vermijd ten eerste het gebruik van jargon of technische taal die de gemiddelde lezer niet begrijpt. 

2. Gebruik geen woorden die alleen binnen jouw bedrijf gebruikt worden

Vermijd het gebruik van termen die specifiek zijn voor een bepaalde bedrijfstak of jouw bedrijf, omdat deze de advertentie minder toegankelijk kan maken voor een breder publiek. Heb je al eens een vacaturetekst gelezen waarbij gestrooid werd met afkortingen van afdelingen? Je bent vast afgehaakt.

3. Vermijd clichés

Vermijd ten slotte het gebruik van clichés of al te algemene uitspraken die potentiële kandidaten kunnen afschrikken. Wist je bijvoorbeeld dat ‘dit is een pre’ veel mensen afschrikt, ondanks dat je bedoelt dat dit geen harde eis is?

Lukt het je met de perfecte vacaturetekst nog niet?

Neem je al deze tips mee, maar krijg jij je vacatures niet vervuld? Schakel dan de hulp in van specialisten in jouw vakgebied. Die hebben vaak al een groot netwerk waar ze uit kunnen putten.

Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar personeel in de procestechniek, neem dan contact op met procestechniek.nl.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *