vacaturetekst

5 tips om met je vacaturetekst de juiste kandidaten te trekken

Published On 26 april 2016 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Personeel

Het doel van het plaatsen van een vacaturetekst is duidelijk: je wilt als bedrijf de juiste kandidaten aantrekken. Ook wil je realistische verwachtingen creëren bij de kandidaat. Maar hoe schrijf je een vacaturetekst waarmee je dit doel kunt bereiken? Wij geven je 5 tips.

1. Zorg voor een duidelijke, consistente en concrete tekst

De vacaturetekst moet niet alleen aantrekkelijk zijn maar bovenal duidelijkheid scheppen over de vacature. Hoe je dit doet? Door de onderstaande zaken mee te nemen in de tekst:

  • Welke taken gaat de kandidaat uitvoeren?
  • Wat gaat de kandidaat verdienen en welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen bij de functie?
  • Biedt de functie doorgroeimogelijkheden? Vergeet dan niet om dit te vermelden. Kandidaten met ambitie denken eenmaal verder dan alleen de eerstvolgende baan.
  • Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de sollicitatie(periode)?
  • Wat is de standplaats van de baan?
  • Om wat voor dienstverband (uren) gaat het?

2. Less is more: wees kort en bondig

Niemand heeft tijdens het zoeken naar een baan tijd om lappen met tekst door te lopen. De potentiële medewerker wil eenmaal zo snel mogelijk reageren op de meest interessante vacatures. Zorg er daarom voor dat de vacaturetekst kort en bondig is. Wissel korte opsommingen af met korte teksten en benoem alleen de meest belangrijke zaken. Zo voorkom je ook dat je onnodige informatie in de vacature opneemt.

3. Sta open en wees flexibel

Stel je te veel functie-eisen op? Dan is de kans groot dat kandidaten al snel denken dat ze niet binnen het kader passen. Wees daarom flexibel en voorkom hiermee dat je goede kandidaten laat lopen. Het is in dit geval waardevoller om leergierige kandidaten te trekken. Dat een nieuwe medewerker geen ervaring heeft met een bepaalde taak, betekent niet dat hij of zij hier niet enorm goed in kan worden!

4. Eerlijkheid is essentieel

Let er goed op dat je in de vacaturetekst geen dingen belooft die het bedrijf niet kan waarmaken. Je zult hier misschien wel kandidaten mee trekken, maar het geeft uiteindelijk een negatief en onrealistisch beeld van jouw bedrijf. Ook kan het ertoe leiden dat het alsnog een mismatch wordt tussen jouw bedrijf en de kandidaat.

5. Creativiteit wordt gewaardeerd

Een creatieve vacaturetekst wordt meer gewaardeerd dan een standaard vacaturetekst. Voorkom clichés zoals ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ en kies er juist voor om de kandidaten met een vlotte, vernieuwende schrijfstijl te triggeren. Let hierbij wel op dat de schrijfstijl niet enorm mag verschillen van de schrijfstijl die je normaal gebruikt, consistentie is hierbij de sleutel.

Veel succes met het schrijven van de vacaturetekst!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *