Voordelen flexibel werken

4 Voordelen van flexibel werken in je organisatie

Published On 29 april 2020 | By Nathalie Brouwers | Personeel

Het nieuwe werken is in korte tijd een hot-term geworden. Zelf bepalen waar en wanneer je werkt, ook als je onder een baas werkt; dat is waar deze nieuwe vorm van werken in grote lijnen om draait. En wat blijkt? Flexibel werken heeft niet alleen veel voordelen voor werknemers. Ook als organisatie is er een grote meerwaarde. Hoog tijd dus om het nieuwe werken nog eens onder de loep te nemen. Wat is er mogelijk binnen jullie organisatie? Hoe overtuig je het management ervan dat flexibel werken ook voor jullie van meerwaarde is? In dit artikel zetten wij de voordelen van flexibel werken op een rij. Grote kans dat jij je baas hiermee kunt overtuigen.

1. Flexibele werknemers voelen een grotere betrokkenheid

Het klinkt misschien wat vreemd, maar door vaker weg te zijn van kantoor voelen werknemers een grotere betrokkenheid tot het bedrijf. Het is eigenlijk een vorm van gemis. Een goed voorbeeld hiervan is de coronacrisis. Toen iedereen noodgedwongen thuis moest werken gingen zij hun fijne werkplek op kantoor en het contact met collega’s missen en in veel grotere mate waarderen.

2. Flexibel werken zorgt voor gelukkige en gezonde werknemers

Niet alleen zorgt thuiswerken voor een grotere waardering van de werkplek op kantoor; ook de werk-privé balans wordt verbeterd. Denk: lunchen met je kinderen. Maar ook minder reistijd waarin je bijvoorbeeld even boodschappen kunt doen of naar de sportschool gaan. Meer me-time maakt over het algemeen gelukkiger, net zoals sporten de gezondheid verbetert. Een win-win situatie dus.

3. Minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit met flexibel werken

Een verstoorde werk-privé balans zorgt op de lange termijn voor serieuze problemen onder werknemers. Depressie of overspannenheid ligt tegenwoordig overal op de loer. Een verbetering van de werk-privé balans leidt automatisch tot een verminderd risico op dit soort ziekten. Wil je zowel kort- als lang ziekteverzuim op de zaak vermijden, gun je werknemers dan wat flexibiliteit.

4. Flexibel werken is duurzaam, dus goedkoper

Voor de hand liggend, maar toch snel over het hoofd te zien: flexibel werken betekent een afwisseling van werknemers op kantoor. Er is maar een kleine rekensom nodig om te concluderen dat dit voor een duurzame situatie zorgt. Minder werknemers = minder benodigde werkplekken = minder energie en minder eten en drinken nodig. Conclusie: flexibel werken is goedkoper werken!

Zo overtuig je jouw werkgever om tot flexibel werken over te gaan:

Wat wil je baas nog meer dan bovenstaande voordelen? Heb je toch moeite het management te overtuigen, of ben jij een leidinggevende binnen een conservatieve organisatie. Dan is een cursus verandermanagement voor jullie misschien een goed idee. Hier leer je hoe je collega’s motiveert en zelfs enthousiast kunt maken voor verandering.

Lees ook eens dit artikel: Je kantoor inrichten volgens het nieuwe werken doe je met deze tips

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *