kantoorinrichting nieuwe werken

Je kantoor inrichten volgens het Nieuwe Werken doe je met deze tips

Published On 12 juli 2019 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Inmiddels zijn we enkele jaren onderweg in het zogeheten Nieuwe Werken: flexibel aan de slag kunnen waar en wanneer je dat maar wilt. In dat opzicht kun je het wel een beetje vergelijken met de vrijheid van een freelancer, maar dan nog steeds onder contract. Steeds meer bedrijven stappen over naar het Nieuwe Werken. Dit geeft ze de mogelijkheid om meer flexibele contracten en dito werkplekken samen te stellen. Maar hoe richt je nou eigenlijk zo’n flexibele werkplek, ook wel flexplek genoemd in, voor de mensen die volgens deze nieuwe regels werken? In dit artikel hebben we enkele tips en tricks voor je verzameld zodat jij ook je kantoor kunt optimaliseren volgens de laatste trends in het Nieuwe Werken.

Wat is het Nieuwe Werken precies?

Tegenwoordig gaat het niet meer om hoeveel uren je aanwezig bent op kantoor. Het draait meer om de output die geleverd wordt dan om hoe dat gedaan wordt. Het is immers veel belangrijker wat iemand kan produceren dan letten op wanneer iemand aanwezig is en wat hij of zij op de werkvloer doet. Dat is een goede samenvatting van het Nieuwe Werken. Hierbij is men niet meer binnen bepaalde tijden op kantoor en werkt men vaker vanuit huis of op locatie bij een klant. Hiermee is het Nieuwe Werken niet alleen goed voor de productie van het bedrijf, maar ook voor het duurzamer maken van het kantoor. Je hoeft immers voor minder mensen een werkplek in te richten, waarbij het ontwikkelen van efficiënte en flexibele werkplekken centraal staat. Kantoorinrichting voor het Nieuwe Werken is niet moeilijk om te vinden, maar je moet even weten waar je naar op zoek bent.

Stijlvolle kantoorinrichting met flexibele vibe

Het is immers logisch dat een kantoor waar gewerkt wordt volgens dit nieuwe principe er iets anders uitziet dan een traditioneel kantoor waar iedereen een vaste werkplek heeft. Ga samen met je medewerkers en/of collega’s er eens voor zitten en maak een moodboard van iedereens wensen. Wat verwachten mensen eigenlijk van een flexplek en wat denken ze nodig te hebben? Het is van groot belang dat medewerkers zich volledig op een plek thuis voelen, ook wanneer ze geen eigen vast bureau meer hebben. Daarom moet je ervoor zorgen dat de vibe op het kantoor open en energiek is. Dit kun je doen door open plekken te creëren waarin gebruik wordt gemaakt van frisse kleuren, veel lichtinval, het gebruik van planten en andere natuurlijke elementen en de combinatie van werkplekken en ontmoetingsplaatsen.

Groene flexplekken met slimme meubels

Omdat je volgens dit principe werkt met zogeheten flexplekken betekent dat dat niemand een eigen vast bureau heeft, op enkele uitzonderingen na. Daarom moet je ervoor zorgen dat de plekken waaraan gewerkt kan worden door mensen die bijvoorbeeld de helft van de tijd op kantoor werken en de andere helft thuiswerken toegankelijk en arbotechnisch zijn. Gemak dient immers de mens. Denk hierbij aan betaalbare en moderne kantoormeubels die verstelbaar zijn, zoals een verstelbaar bureau en een verstelbare bureaustoel. Op die manier kan iedereen een werkplek inrichten zoals hij of zij wil voor de dag dat ze er komen werken. Aan het einde van de dag is alles gewoon weer leeg. Regel ook dat er externe schermen staan waarop de medewerker zijn of haar laptop kan aansluiten en dat er externe toetsenborden en muizen kunnen worden gebruikt om op die manier zo comfortabel mogelijk te kunnen werken. Het enige dat je medewerker hoeft mee te nemen in dit geval is zijn of haar eigen laptop en goede zin om aan de slag te gaan. Maak het geheel leuker en gezonder door de toevoeging van een aantal kantoorplanten. Het is bewezen dat planten luchtzuiverend zijn en een goede boost kunnen geven aan je motivatie en algehele gesteldheid.

Diversiteit van ruimtes

Tot slot is het van groot belang dat je in zo’n flexibel kantoor verschillende ruimtes maakt. Niet iedereen is immers hetzelfde, ook niet op de werkvloer. Hoewel sommige mensen het te gek vinden om samen te kunnen werken in een zogeheten kantoortuin vinden anderen het juist prettig om in volledige stilte te werken. Iedereen kan zich op een andere manier het beste concentreren. Om de motivatie en productie te verhogen wanneer men op kantoor is, is het daarom aan te raden om in ieder geval de volgende onderdelen toe te voegen:

  • Zit- & koffiehoek om te relaxen en pauze te nemen.
  • Kantoortuin met lange tafel en krukken met leuning of met verstelbare tafels en bureaustoelen.
  • Vergaderruimtes met veel lichtinval die voor meetings kunnen worden gebruikt.
  • Stilteruimtes waar in alle rust en stilte kan worden gewerkt aan deadlines.
  • Ontspanningsruimte met bijvoorbeeld een voetbaltafel; een soort kantine.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *