Denk aan je thuiswerkers met deze 5 tips

Published On 5 februari 2021 | By Roeland van Poorten | Personeel

Door John van Ginkel

Begin dit jaar was de stemming hoopvol: 2021 zou het moeten worden. Eindelijk begon het vaccineren en werd de eerste stap gezet richting ‘weer normaal’. Inmiddels zijn we een maand verder en helaas blijkt opnieuw dat het een kwestie van een lange adem is. Een verlengde lockdown, een avondklok en spanning rondom de virusmutaties. Wat deze dingen betekenen, weten we allemaal: thuisblijven en thuiswerken. En dat in een maand die bekendstaat om z’n dips endepressies.

Juist daarom is dit een perfect moment om eens extra naar je personeel om te kijken. Natuurlijk, met kerst hebben ze allemaal een waardering ontvangen. Misschien was er zelfs een virtuele borrel. En wellicht nog een extraatje omdat het ondanks de crisis toch redelijk goed is gegaan. Maar hoe is het nú met je medewerkers?

Laat zien dat je echt aan ze denkt en met ze meeleeft. Hierbij wat tips:

Zomaar een belletje

Doe eens een extra belrondje. Gewoon uit interesse en betrokkenheid. Hoe gaat het met je medewerkers? Hebben ze een fijne werkplek? Is er thuis net zoveel voldoening als op kantoor? Is de (eventuele) combinatie met thuisonderwijs vol te houden? Waar kijken ze naar uit? En hoevaak het ook al is gezegd, blijf ze stimuleren om dagelijks een ommetje te maken. De waarde van frisse lucht is onbetaalbaar.

Stuur een kleinigheidje

Stuur een klein cadeautje via de post. Voor je gevoel is het misschien nog maar net geleden dat de kerstpakketten zijn uitgereikt. Juist daarom verwacht je personeel die extra blijk van waardering niet. Natuurlijk kun je wachten tot Pasen, maar dat is een minder spontaan moment. Door nu bijvoorbeeld een kaartje met chocola of een kaartje met bloemzaadjes door de deur te laten vallen, kun je je mensen verrassen en opvrolijken.

Huur een spreker in

Het personeelsuitje gaat niet door. Ontspanning en onderlinge verbondenheid moet je dus op een andere manier zien te creëren. Veel keynotespeakers en cabaretiers zitten thuis maar hebben inmiddels de nodige ervaring met het verzorgen van een digitale sessie. Dus, of het nu een leerzame donderdag wordt of een grappige vrijdagmiddag, huur iemand in die je personeel een verzetje brengt.

Stel (extra) opleidingsbudget beschikbaar

Samen sterker uit de crisis komen. Het wordt veel geroepen, maar wat doe je er concreet aan? Juist nu mensen zoveel binnen zitten is het goed om doelen te bereiken. Stel daarom voor om tóch aan die cursus te beginnen. Plan die workshops gewoon in. Het geeft je medewerker een doel, structuur en biedt inspiratie. Zorg er ook voor dat jouw thuiswerkers alles tot hun beschikking hebben thuis zoals een goed bureau en een goede webcam voor die lange zoom meetings.

Geef ze onverwachts een paar uurtjes vrij

Ja, zomaar, gewoon om even bij te komen en het hoofd leeg te maken. Juist op een werkdag is het ontspannend om even in het bos te lopen, even met de mountainbike erop uit te gaan of juist een keer wat achterstallige klusjes in huis te doen. Even het werk loslaten.

Straks als de lockdown eindelijk voorbij is mogen we weer hollen en vliegen (hopelijk!). Dan heb je het volle commitment van je werknemers keihard nodig. Nu is de tijd om die vast te houden!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *