verandermanagement

Hoe je bedrijf kan groeien door verandermanagement

Published On 20 augustus 2019 | By Nathalie Brouwers | Personeel

Veranderingen, je maakt het dagelijks mee. Privé of zakelijk, de Griekse filosoof Heraclites zei het al: “Verandering is de enige constante”. Hoewel de meeste mensen een natuurlijke afkeer hebben van veranderingen, is er niets mis mee. Verandering creëren kansen en mogelijkheden, en kunnen leiden tot verdere groei. Soms zijn veranderingen zelfs noodzakelijk om uit de sleur van vaste gewoontes te komen.

Natuurlijke en gedwongen veranderingen

Sommige veranderingen vinden op een natuurlijke manier plaats. De cultuur binnen een bedrijf of afdeling verandert bijvoorbeeld door nieuwe mensen of andere ideeën. Dit kan natuurlijk zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van wie er bijkomt of vertrekt.

Maar soms word je gedwongen veranderingen door te voeren, of misschien zelfs het bedrijf helemaal om te gooien. Het is belangrijk een organisatieverandering niet als een kwaad te zien, maar als een uitgelezen mogelijkheid tot een mooie oplossing. Een gedwongen verandering klinkt dan al een stuk minder negatief.

Een gedwongen verandering kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld om productieprocessen aan te passen of een nieuw computersysteem in te voeren. Soms moet je voldoen aan nieuwe regels of wetten, of moet het bedrijf een hele nieuwe richting inslaan.

Wat is verandermanagement?

Bij verandermanagement ben je bezig met het managen van de veranderingen van de structuur, cultuur of werkwijze van een bedrijf, een afdeling of een organisatie.

Verandermanagement helpt je de wijzigingen goed te communiceren en het proces te bewaken. Omdat er soms harde maatregelen genomen moeten worden, helpt goed verandermanagement ook om je medewerkers gemotiveerd te houden en het proces niet te saboteren. Als iedereen binnen het bedrijf achter het nut van de switch staat, zal het hele proces een stuk gemakkelijker verlopen.

Niet veel mensen kunnen op een natuurlijke manier een bedrijf door grote veranderingen leiden. Dit komt vaak omdat je er zelf te dicht op zit, of overweldigd wordt door alles wat er moet gebeuren.

Laat je helpen

Als je gewend bent een bedrijf te leiden zal je al snel ontdekken dat verandermanagement hele andere eisen stelt.Daarom is het altijd goed om eerst een goede verandermanagement training te volgen. Hierin krijg je handvatten vanuit de praktijk, en word je zelf ook mentaal voorbereid op wat op je afkomt.

Er zijn een aantal bedrijven die ervaring hebben met veranderingen. Omdat ze bij veel klanten de veranderprocessen ondersteunen, hebben ze een goed overzicht van de valkuilen en gevaren. Schakel daarom altijd aan het begin van het proces een professionele partner in om verassingen te voorkomen en van jouw verandering een succes te maken!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *