Auto’s leasen voor je personeel, hoe gaat dat in zijn werk?
Een lease auto is voor veel werknemers een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. In deze krappe arbeidsmarkt kun je de lease auto in jouw voordeel gebruiken. Een leaseauto is een auto die via een huurconstructie beschikbaar is. Deze komt niet in het bezit van de werkgever maar wordt voor een vooraf gestelde periode gehuurd waarover je een leasepremie betaalt. Het voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen in een wagenpark en dat de lease-maatschappij verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van het onderhoud. Auto’s kunnen geleaset worden door werkgevers en door particulieren.
Bepaal je budget en eisen
Om een auto te leasen voor jouw personeel moet je zelf bepalen wat je hieraan uit wilt geven en welke maatschappij je kiest. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van het merk en model van de auto, of je kiest voor diesel, benzine of elektrisch en het soort contract. Je hebt onder andere de keuze uit een kort of langlopend contract, een all-in contract of een contract waarbij je zelf nog verantwoordelijk bent voor de kosten van bijvoorbeeld schade aan de bedrijfsauto en wegenbelasting. Ook het aantal kilometers dat je verwacht dat je medewerkers af gaan leggen heeft invloed op de prijs. Meer rijden is meer betalen.
Fiscale gevolgen
Voor de boekhouding heeft een lease auto van je werknemer enkele gevolgen. Een auto van de zaak valt onder de loonbelasting en niet onder de inkomstenbelasting. Door een lease auto gaat het brutoloon van je werknemer omhoog met 22% bijtelling van de catalogusprijs van de auto. Kies je voor een milieuvriendelijke auto dan is deze bijtelling een stuk lager. Hier gelden wel enkele eisen voor. De bijtelling op jaarbasis dient evenredig worden toegerekend aan het loontijdvak, wat een maand of een vierwekelijkse periode kan zijn. Je mag dit voordeel echter niet meetellen bij het pensioengevende loon van jouzelf als werkgever. Het is dus niet toegestaan om belastingvrije pensioenrechten toe te kennen.
Andere optie: private lease
Je personeel kan ook zelf een auto leasen, dit heet private lease. Naar verwachting zouden er in 2020 100.000 lease auto’s rondrijden, dit aantal werd in 2017 al bereikt vanwege de populariteit van private lease. Hierdoor hoeft je personeel niet zelf een auto aan te schaffen maar kunnen ze deze voor de lange termijn huren. Er zijn zeer veel aanbieders. Als werkgever kunt u uw medewerkers aanraden om private lease te vergelijken zodat ze objectief kunnen kijken welke deal van welke leasemaatschappij het best bij ze past.