het nieuwe werken voor je bedrijf

Het Nieuwe Werken: de voor- en nadelen

Published On 19 december 2016 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Personeel

Het Nieuwe Werken wordt vaak omschreven als plaats- en tijdonafhankelijk werken door kenniswerkers. Het concept is ontstaan vanuit de ICT-sector en wordt tegenwoordig toegepast in verschillende branches. Het originele uitgangspunt was dat werknemers altijd en overal toegang moeten hebben tot relevante informatie. Tegenwoordig draait het vooral om flexibel en efficiënt werken.

De kenmerken van ‘ Het Nieuwe Werken ’

Het gebruiken van technologische hulpmiddelen staat bij ‘ Het Nieuwe Werken ’ centraal. Denk hierbij aan een laptop, smartphone of draadloos internet. ‘ Het Nieuwe Werken ’ is niet alleen geschikt voor kantoormedewerkers, maar ook voor plaatsgebonden werknemers zoals bouwvakkers. Deze werknemers kunnen niet hun eigen werkplek bepalen maar wél de werktijden. Over het algemeen werk je volgens ‘ Het Nieuwe Werken ’ op een zelfgekozen tijd en plaats. Hiernaast is het resultaat van je werk belangrijker dan je aanwezigheid en je uren.

De voordelen van ‘ Het Nieuwe Werken ’

  1. Tevreden en gemotiveerde medewerkers: Flexibel werken en thuiswerken levert een positieve beleving van de werkweek op. Dit geldt vooral voor mensen die lang moeten reizen om naar werk te gaan.
  1. Hoge productiviteit: Thuiswerken, of werken tijdens de zelfbepaalde uren, levert vaak een hoge productiviteit op. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de werknemer zelf. Een gedisciplineerde werknemer zal zich in een rustige thuissituatie waarschijnlijk beter kunnen concentreren. Een werknemer die zijn of haar tijd niet goed indeelt, zal daarentegen minder productief werken.
  1. Betere resultaten: ‘ Het Nieuwe Werken ‘ geeft werknemers de kans om te werken op de momenten dat ze zich het best kunnen concentreren. Hierdoor neemt de kwaliteit van het werk toe. Iemand die liever op een rustige plek werkt zal bijvoorbeeld beter werk leveren dan wanneer diegene verplicht in een drukke kantoorruimte moet blijven werken.
  1. Minder ziekteverzuim: Medewerkers die de ruimte krijgen om thuis te werken, melden zich minder vaak ziek. Dit komt omdat ze aan de ene kant minder vatbaar zijn voor stress en daarom ook voor ziektes. En aan de andere kant melden ze zich, wanneer ze zich niet goed voelen, minder snel ziek omdat vanuit huis werken makkelijker haalbaar, is dan op kantoor.
  1. Goed voor het bedrijfsimago: Hoe meer tevreden jouw werknemers zijn, hoe positiever en beter het bedrijfsimago wordt. Ook laat je als bedrijf met een ‘Nieuw Werken’ concept zien dat je modern én duurzaam werkt.

De nadelen van Het Nieuwe Werken

  1. Minder toezicht: Het Nieuwe Werken maakt het voor werkgevers moeilijk om toezicht te houden op de werknemers. Voeren ze alle werkzaamheden uit en maken ze genoeg uren? Het is daarom extra belangrijk om duidelijke afspraken te maken.
  1. Misbruik: Er bestaat altijd een kans dat een werknemer misbruik maakt van de situatie en de werktijd gebruikt voor andere zaken zoals kinderopvang. De kans op misbruik is natuurlijk wel te verkleinen door een systeem te gebruiken waarin uren, doelen en taken worden bijgehouden.
  1. Een vervaagde grens tussen werk en privé: Wanneer je thuis werkt, is het makkelijk om tussendoor een privétaak af te handelen. Een eerlijke werknemer is in dat geval bereid om iets langer door te werken. Dit brengt wel met zich mee dat de grens tussen werk en privé vervaagt en dit heeft nadelen.

Hoe denk jij over ‘Het Nieuwe Werken’ ? We horen het graag van je!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *