Tips digitale transformatie

Digitale transformatie zelf doen of uitbesteden?

Published On 12 juni 2020 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Laten Groeien

Met zijn allen wonen, leven en werken we in een wereld die heel snel verandert. Dat merken we in ons persoonlijke leven, bijvoorbeeld met de digitale werkplek. Maar ook bedrijven merken hiervan de gevolgen. De omgeving, de vraag van klanten en hun beleving – journey – blijft veranderen. Om die verandering bij te benen moet je als bedrijf proactief en wendbaar zijn en flexibel blijven.

Voor veel bedrijven en organisaties betekent het dat zij een digitale transformatie door moeten gaan. Steeds meer markten vragen om een digitale aanpak. En kun je dit dan zelf aanpakken, of is het verstandiger deze veranderingen uit te besteden?

Wat is een digitale transformatie?

Veel organisaties en bedrijven werken productgedreven. Dat betekent dat ze een product en een eigen proces als uitgangspunt nemen. Ze willen dit naar de klant toebrengen. In de digitaliserende wereld is er echter een omslag naar markt- en klantgedreven werken. Mensen willen voortdurend betrokken zijn, en verwachten een persoonlijke en sluitende aanpak vanuit bedrijven in vrijwel iedere markt.

De digitale transformatie betekent dus een aanpassing aan de wens van de klant. Het is een proces om met digitale middelen de bedrijfsvoering te innoveren, om beter in te kunnen spelen op de trends en ontwikkelingen van dit moment. Lees ook meer over de zin en onzin van digitale transformatie.

Starten met digitale transformatie

De digitale omslag begint met een verandering in mentaliteit. In plaats van denken vanuit het product, staat nu de klant en zijn ‘klantreis’ centraal. Wat zijn de touch points vanuit het perspectief van de klant? Wanneer komt hij in aanraking met jouw organisatie of merk en welke behoeftes zijn er?

De digitale transformatie kent uiteraard ook een praktische kant. Hier speelt de vraag: moet je dat als bedrijf zelf doen, of kun je gedeeltes van het proces outsourcen? Het juiste antwoord is meestal een combinatie van de twee. Dit is afhankelijk van waar jouw bedrijf in het proces staat, en hoeveel kennis er aanwezig is. Digitale veiligheid en kennis is nodig om deze ontwikkeling efficiënt en zonder risico’s door te voeren. Je kunt zeker overwegen om een partij te betrekken, als je denkt dat je daar hulp bij kunt gebruiken.

Doormaak jij een digitale transformatie?

Digitale transformatie heeft een grote impact op je bedrijf. Het is daarbij waardevol om te kijken hoe deze verandering het beste kan worden doorgevoerd. Een externe partner inschakelen kan daarbij technische kennis bieden die nodig is om de transformatie snel en goed te doorlopen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *