Dé aanwinst voor jouw thuiskantoor: een halfautomatische espressomachine

Published On 14 april 2022 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Ben je op vakantie in Italië wel eens in zo’n echt authentiek Italiaans koffietentje geweest en heb je daar met open mond toe staan kijken hoe dat overheerlijke kopje koffie wat je een paar minuten laten voor je neus kreeg bereid werd? Je bent niet de enige…….. Barista is niet voor niets een beroep. Wist je echter dat je nu ook thuis de Barista in jezelf kunt ontdekken? Hiervoor is de halfautomatische espressomachine (ook wel pistonmachine genaamd) op de markt gebracht. Neem van ons aan dat als je deze manier van koffie zetten onder de knie hebt, je nooit meer anders wilt. Een perfecte aanwinst voor jouw thuiskantoor!

Wat is een halfautomatische espressomachine?

Waar je bij een volautomatische espressomachine alleen een kopje klaar hoeft te zetten en het juiste knopje in hoeft te drukken, is dat bij een halfautomatische espressomachine wel anders. Bij deze machine voer je namelijk tal van handelingen handmatig (lees: zelf) uit. Je maalt de bonen zelf, je plaats de vers gemalen koffie in het filter, je bepaalt hoeveel water er aan te pas komt en ga zo maar door. Hierdoor heb je veel meer invloed op hoe grof de bonen gemalen worden en de smaak van de koffie. Je kunt dus variëren met malingen en verhoudingen om zo de perfecte kop koffie te creëren. Met een pistonmachine is het een kwestie van oefenen voor je écht lekkere koffie maakt. 

Welke koffie kun je met een pistonmachine maken?

Koffie zetten kan iedereen. De kunst is om een echte Italiaanse koffie op tafel te toveren. Met een pistonmachine zet je een espresso. De espresso is de basis van jouw koffiespecialiteit. Zo maak je met de zalige espresso uit de halfautomatische espressomachine een cappuccino, latte macchiato of een flat white. Het gaat om de hoeveel espresso en de hoeveelheid melk en schuim je gebruikt. Drink jij graag alleen zwarte koffie? Dan verander je jouw espresso met een flinke scheut heet water in een Caffè Americano. Met een pistonmachine ben jij de Barista en heb jij dus alle touwtjes in handen hebt om de beste koffie te zetten.

Welke koffiebonen gebruik je in een halfautomaat espressomachine?

De meest verrukkelijke espresso bereid je natuurlijk met verse koffiebonen. Dit doe je door de bonen te malen met een koffiemolen. De koffiebonen bepalen voor het overgrote deel de smaak van de koffie. Als je dus geïnvesteerd hebt in de beste halfautomaat espressomachine dan is het eigenlijk een beetje zonde om deze in combinatie met de bonen uit de supermarkt te gebruiken. Dat kan natuurlijk wel maar ben je een echte koffieliefhebber dan kun je beter naar een speciaalzaak gaan. Hier kun je namelijk kiezen uit verschillende roast, zoals medium roast, regular, dark roast, extra dark roast, Italian roast, French roast en ga zo maar door. Hoe lichter een koffieboon gebrand is des te meer aciditeit (fruittonen) je in de koffie terug zult vinden. Hoe donkerder een koffieboon gebrand is des te meer bitters je in de koffie terug zult vinden. Het is dus maar net wat jij lekker vindt. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *