Ooit aan deze 3 manieren van verduurzaming gedacht?

Published On 12 september 2023 | By Roeland van Poorten | Overig

In een wereld waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker worden, wordt duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Veel mensen zijn zich bewust van de noodzaak om milieuvriendelijker te gaan leven, maar het is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er nog steeds verrassende en laagdrempelige manieren om je steentje bij te dragen aan verduurzaming.

1.     Laat je oude telefoons recyclen

Fijn, zo’n nieuwe telefoon. Maar om dan je oude telefoon in een la te laten liggen of weg te gooien is niet alleen verspilling, maar ook schadelijk voor het milieu. Mobiele telefoons bevatten waardevolle metalen zoals lithium, koper en goud. Dit zijn stoffen die uit natuurlijke bronnen gehaald moeten worden. Hier komt het recyclen van telefoons om de hoek kijken. Door oude telefoons in te leveren bij recyclingprogramma’s, worden deze waardevolle materialen teruggewonnen en hergebruikt. Dit helpt de vraag naar mijnbouw te verminderen en vermindert de druk op het milieu. Houd wel rekening met een lithium prijs per kilo voor het recyclen. Het vergt dus een kleine investering, maar draagt zeker bij aan verduurzaming.

2.     Probeer voedselverspilling te voorkomen

Voedselverspilling is een enorm probleem over de hele wereld. Voor het verbouwen en produceren van voedsel is veel water en energie nodig. Voedselverspilling betekent dus niet alleen een verspilling van hulpbronnen zoals water en landbouwgrond, maar het draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Een manier om dit tegen te gaan, is door bewuster boodschappen te doen, voedsel op de juiste manier op te slaan en restjes te gebruiken voor nieuwe maaltijden. Bij een grotere onderneming loont het de moeite om te kijken naar het verminderen van verspilling in de kantine. Maar ook in kleinere bedrijven is dit een punt van aandacht, waarin snel verbetering te behalen valt. De moeite waard dus om te onderzoeken!

3.     Kies voor duurzamer vervoer

Reizen kan veel impact hebben op het milieu, vooral als het gaat om vliegreizen. Het is daarom de moeite waard om je reisbewegingen onder de loep te nemen en te kijken waar je voor duurzamer opties kunt kiezen. Stap bijvoorbeeld in de trein, in plaats van in de auto. Of ga carpoolen met andere collega’s of medeondernemers.  Overweeg of je afspraken verder weg kunt afhandelen via de telefoon of een online vergadering. Het verminderen van je ecologische voetafdruk tijdens het reizen zorgt voor minder vervuiling. Heb je een grotere onderneming? Dan is het de echt de moeite waard om de mogelijkheden voor duurzaam vervoer te bekijken, omdat dit een aanzienlijke milieuwinst kan opleveren. Zo draagt iedereen op een eigen manier bij aan een beter milieu!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *