Dit moet je weten over de MVO prestatieladder
Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het voldoen aan wetten en regels. Het bijhouden van de MVO prestatieladder is hierbij een vereiste. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en is speciaal bedoeld voor bedrijven die te maken hebben met maatschappelijke betrokkenheid en duurzame ontwikkelingen. Voordat je met deze prestatieladder kan werken, is het verstandig om erachter te komen hoe het precies in zijn werk gaat. Want wat moet je hier allemaal over weten? En hoe kan je de certificering in ontvangst nemen? Onderstaande informatie vertelt jou hier alles over.
Eisen om maatschappelijke betrokkenheid aan te tonen
De MVO prestatieladder is een certificatienorm die bedrijven helpt om de maatschappelijke betrokkenheid en duurzame ontwikkelingen aan te tonen. Hierbij draait het allemaal om objectiviteit en het concreet aantoonbaar maken van het volgen van de verschillende eisen. De prestatieladder brengt daarbij People, Planet en Profit (Prosperity) samen in hanteerbare eisen, die je binnen het bedrijf kan implementeren. Door samen met een professional te kijken naar de eisen die hiervoor nodig zijn, voorkom je dat jouw bedrijf niet op de goede koers kan zitten en je op een later moment weer veranderingen aan moet brengen in het eisenpakket.
Verschillende niveaus voor de certificering
Voor het hanteren van de MVO prestatieladder zijn meerdere niveaus opgesteld. De certificering gebeurt aan de hand van een momentopname van de duurzame ontwikkelingen die jouw bedrijf op dat moment voert. Je wordt daarom ook op een van de niveaus ingedeeld. Voor de eerste twee niveaus geldt dat je binnen een jaar door moet groeien naar een volgend niveau om de certificering te behouden. Vanaf niveau 3 is het niet vereist om door te groeien, maar kan het wel weer nieuwe mogelijkheden bieden. De certificering wordt iedere 3 jaar verlengt. Ook krijg je ieder jaar een tussentijdse controle.
Meerdere thema’s om op de werkvloer te hanteren
Het bepalen van de niveaus voor de MVO prestatieladder gebeurt niet zomaar. Hiervoor zijn er namelijk 33 indicatoren vastgesteld. Deze indicatoren zijn weer onderverdeeld in 7 kernthema’s. Binnen deze thema’s zijn alle factoren van verantwoord ondernemen op een begrijpelijke manier uitgelegd. Je weet als ondernemer dus ook waarmee je moet werken om tot een bepaald niveau te komen. Het werkbare systeem kan je ook gelijk implementeren op de werkvloer, doordat het voor werknemers direct duidelijk is wat de speerpunten zijn om mee aan de slag te kunnen gaan.
Jaarlijkse controle voor nieuwe certificeringen
Wanneer je een van de niveaus hebt behaalt, moet je goed aan kunnen tonen dat je nog altijd bezig bent met de duurzame ontwikkelingen binnen het bedrijf. Een professional zal daarom eens per jaar een controle uitvoeren aan de hand van de MVO prestatieladder. Afhankelijk van de eisen die je moet behalen krijg je weer een ander niveau toebedeeld. Hoe beter je het met jouw bedrijf doet, hoe hoger de classificering. Zo voldoe jij te allen tijde aan de norm voor de duurzame ontwikkelingen en is jouw maatschappelijke betrokkenheid aantoonbaar bij klanten en betrokkenen.