besparen als ondernemer

Op deze kostenposten kun je als ondernemer besparen!

Published On 3 november 2021 | By Roeland van Poorten | Overig

Als ondernemer geef je veel geld uit. Hiervan is het de bedoeling dat geld uitgeven ook geld oplevert, maar dit is helaas niet altijd het geval. Veel van jouw uitgaven zijn een investering in de toekomst, maar sommige kosten verdien je helaas niet altijd terug. Daarnaast kunnen sommige kosten ook onnodig hoog zijn. Er zijn altijd kostenposten waar je op kunt besparen, maar waarvan je je niet altijd bewust bent. Alle kleine beetjes helpen, zeker op de lange termijn. Daarom zetten we hier voor jou een aantal mogelijke besparingen op een rijtje.

Bezuinigen of besparen?

Voordat we de mogelijke kostenbesparingen toelichten, is het goed om je bewust te zijn van jouw huidige financiële situatie. Bevindt jouw onderneming zich tijdelijk in een moeilijke periode of is er meer aan de hand? In het eerste geval kan een aantal bezuinigingen al voldoende zijn. In het tweede geval moet je misschien een structurele verandering doorvoeren door te besparen op vaste lasten. Neem onderstaande besparingen dus niet zomaar over, maar bepaal wat passend is voor jouw situatie.

Incidentele uitgaven 

Wanneer er geen financiële dreiging is voor jouw onderneming en je gewoon graag bewuster met je uitgaven omgaat, kun je allereerst letten op de incidentele uitgaven. Incidentele uitgaven zijn uitgaven die niet regelmatig terugkomen. Het zijn de kosten die je hebt wanneer het bedrijf iets nodig heeft. In dit soort situaties moet je je dus altijd direct afvragen: heb ik het écht nodig? 

In geval van nieuwe apparatuur kun je bijvoorbeeld kiezen voor tweedehands producten of kijk eerst of je het misschien ergens kunt lenen. Je hoeft namelijk niet alles zelf te bezitten. Daarnaast kan de lunch misschien iets minder luxe of het personeelsuitje voordeliger door de activiteiten zelf te organiseren. Tijdens de pandemie ontdekten we bijvoorbeeld dat thuis koken een prima alternatief was. Dat is vaak nog leuker en persoonlijker. Zorg er in ieder geval voor dat je niet alles wegbezuinigt, want werkgeluk staat boven geld. 

Vaste uitgaven 

Naast de incidentele uitgaven heb je natuurlijk ook nog allerlei vaste uitgaven. Vaak maken besparingen op de vaste lasten een groter verschil dan besparingen op de incidentele uitgaven. Om op je vaste lasten te besparen, hoef je niet alles definitief op te zeggen. Je kunt sommige kostenposten ook tijdelijk pauzeren en weer starten wanneer je onderneming deze kosten weer kan dragen. 

Bij besparingen op vaste lasten denk je waarschijnlijk direct aan de huur of de hypotheek. Hoewel je hier inderdaad veel op kunt besparen, zijn dergelijke besparingen ook vaak erg ingrijpend. Je moet misschien zelfs wel verhuizen naar een kleiner kantoor of de ruimte delen met andere ondernemers. Makkelijker is het om te focussen op bijvoorbeeld abonnementen, verzekeringen of energiekosten. Waar valt voor jouw onderneming nog winst te behalen?

Verder kun je ook besparen op vervoerskosten. Een voertuigvolgsysteem is hiervoor een nuttig hulpmiddel, zeker bij een redelijk groot wagenparkbeheer of wanneer je diverse bezorgdiensten levert. Een voertuigvolgsysteem geeft realtime inzicht in de locatie en gegevens van de voertuigen. Hiermee kun je efficiënter omgaan met de voertuigen en dus kosten besparen. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *