outplacement

De 3 grootste voordelen van outplacement voor de werkgever

Published On 24 mei 2023 | By Roeland van Poorten | Overig

Outplacement, ook wel ontslagbegeleiding genoemd, is een manier om mensen te helpen bij (dreigend) ontslag. Hierbij krijgen ze een coach aangewezen die samen met hen op zoek gaat naar een nieuwe baan. Althans, de handvatten worden aangeboden om een nieuwe baan te vinden. Er is aandacht voor de verwerking van het ontslag, de huidige capaciteiten en talenten worden geïnventariseerd en nieuwe vaardigheden worden aangeleerd om de kansen op een nieuwe baan te vergroten. Dit biedt dus heel veel voordelen voor de werknemer.

In veel gevallen kan dit outplacementtraject worden gestart vanuit de (ex-)werkgever. Maar welke voordelen biedt outplacement voor hem? Waarom zou hij een vergoeding geven, zodat de ontslagen werknemer een outplacementtraject kan volgen? Dit is immers niet verplicht. In dit artikel geven we drie goede redenen.

1.  Kosten besparen

Als de werkgever bij een ontslag een outplacement bureau inschakelt, dan kan dit op de lange termijn flink wat kosten besparen. De werknemer wordt op deze manier namelijk aan alle kanten ondersteund om een nieuwe baan te vinden. Hierdoor is de kans groter dat jullie vriendschappelijk uit elkaar kunnen gaan. Zo kan ook heel veel juridische rompslomp worden voorkomen en is de kans groot dat hij akkoord gaat met de ontslagvoorwaarden. Outplacement kan de ontslagprocedure dus voor beide partijen vergemakkelijken.

2.  Beter imago en meer loyaliteit van werknemers

Stel, een werkgever en werknemer maken het elkaar heel lastig tijdens de ontslagprocedure. Dit kan grote gevolgen hebben. Denk alleen maar aan de loyaliteit van de werknemers. Grote kans dat de werknemer die ontslagen wordt ook op goede voet staat met zijn collega’s. Dan zal er al snel gesproken worden over het bedrijf en dit kan tot een algeheel onvrede leiden. Het laatste wat je wilt is dat je medewerkers zich tegen je gaan keren. Dat is nooit goed voor de productiviteit.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor de reputatie van het bedrijf. Een ontslag waar volledig over gevochten wordt in de rechtbank, zal ongetwijfeld ook het grote publiek bereiken. Wat zal de consument dan nog van jouw bedrijf vinden?

Als je laat zien altijd respectvol met je medewerkers om te gaan – zelfs als mogelijk ontslag dreigt – dan zorgt dit ook voor respect van de klant en van je andere medewerkers. En dat is op zakelijk vlak natuurlijk van essentieel belang.

3.  Goede afwikkeling van het dienstverband

Soms moet je iemand ontslaan waar je op persoonlijk vlak een hele goede band mee hebt. Je hebt echter geen andere keus. De functie is overbodig geworden of je bent wel verplicht om in het personeelsbestand te snoeien. Maar dat betekent niet dat de wegen hoeven te scheiden. Graag zie je een goede afwikkeling van het dienstverband, zodat er ook in de toekomst nog altijd ruimte voor gesprekken blijft. Het is voor beide partijen uiteindelijk een stuk fijner om vriendschappelijk met elkaar te breken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *