hypotheek als ondernemer afsluiten

Een hypotheek als ondernemer

Published On 13 december 2018 | By Roeland van Poorten | Financieel

Wanneer je als ondernemer een hypotheek wilt afsluiten worden er andere aspecten meegenomen bij het aanvragen van de hypotheek dan wanneer je in loondienst bent. Het grootste verschil zit hem in de inkomenszekerheid van iemand met een eigen onderneming. Want het inkomen van een ondernemer verschilt nogal eens, terwijl het inkomen van iemand in loondienst over het algemeen constanter is. De hypotheekverstrekker wil daarom meer verantwoording over je inkomen hebben, zodat de geldverstrekker weet dat jij jouw hypotheeklasten ook in de toekomst kan betalen.

Een hypotheek afsluiten

Als je een hypotheek wilt afsluiten moet je de hypotheekverstrekker dus laten zien dat je in staat bent aan je toekomstige hypothecaire verplichtingen te voldoen. Natuurlijk kun je niet zeggen wat je over tien jaar gaat verdienen met je bedrijf. Maar je kunt het wel aantonen door de hypotheekverstrekker inzicht te geven in je inkomen van de afgelopen drie jaar. Wanneer je partner nog wel in loondienst werkt en jullie de hypotheeklasten samen gaan dragen, kan dit in je voordeel werken.

Wanneer je onderneming nog geen drie jaar bestaat dan wordt er naar het afgelopen jaar (jaren) gekeken. Daarnaast zal er dan gevraagd kunnen worden om een prognose te maken van de inkomsten in het derde jaar. Zo kun je aan de hypotheekverstrekker tonen dat je in de toekomst over genoeg financiële middelen beschikt om de hypotheeklasten te betalen.

Een hypotheek met NHG

Door middel van de NHG, Nationale Hypotheekgarantie, is het voor ondernemers een stuk eenvoudiger om een hypotheek aan te vragen. Door te kiezen voor een hypotheek met NHG is het voor ondernemers mogelijk om al na één jaar een hypotheekaanvraag in te dienen bij een hypotheekverstrekker. Door de NHG is de kans dat jij aan je betalingsverplichting voldoet groter. Hierdoor loopt de hypotheekverstrekker minder risico en zal de geldverstrekker sneller bereid zijn om een hypotheek te verstrekken.

Inkomensverklaring ondernemer

Wanneer je als ondernemer één tot drie jaar actief bent is het verplicht om bij de aanvraag van de hypotheek gebruik te maken van de inkomensverklaring. Als je langer dan drie jaar actief bent als ondernemer dan mag je kiezen of je gebruik maakt van de ondernemersverklaring of van de inkomstenbelasting aangiftes van de afgelopen drie jaar.

Een adviseur die jou helpt!

Ben jij een ondernemer en wil je graag een hypotheek afsluiten? Een hypotheekadviseur kan jou hier zeker bij helpen voor het verkrijgen van een hypotheek. Door een goede vergelijking te maken tussen verschillende hypotheekadviseurs kun jij als ondernemer een passende adviseur kiezen die jouw bedrijf verder gaat helpen.

Deel dit artikel op social media!

One Response to Een hypotheek als ondernemer

  1. Carla says:

    Interessante blog! Fijn om deze tips te krijgen. Als ondernemer is het namelijk best lastig om al deze informatie netjes op een rijtje ergens te vinden. Groetjes, Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *