Erfenis BV aandeelhouder

Hoe zit het met de erfenis van een BV aandeelhouder?

Published On 16 december 2020 | By Dennis Verbaandert | Financieel

Als aandeelhouder van een BV heb je waarschijnlijk nog nooit nagedacht over wat er eigenlijk gebeurt met jouw aandelen bij overlijden. Het is volkomen begrijpelijk dat het lastig is om hierover na te denken. Toch is het verstandig om er goed over na te denken wie deze aandelen het beste kan overnemen. Zelf bij de een aanwezig testament is het van belang om goed na te denken over welke erfgenamen de juiste personen zijn om de aandelen te erven. Deze erfgenamen moeten namelijk besluiten nemen over je bedrijf én ze moeten natuurlijk wel deze verantwoordelijkheid zelf willen. Om je familie en je bedrijf goed achter te laten is het van belang om vooraf een aantal zaken te regelen.

Erfgenamen volgens de wet

Wanneer je helemaal niet geregeld hebt, dan gaan je aandelen als jij er niet meer bent naar je wettelijke erfgenamen. Dit zijn je partner en kinderen. Heb je geen partner of kinderen, dan gaat je erfenis naar je ouders en/of broers en zussen.

Ben je gescheiden of een weduwe? Dan gaan de aandelen naar je kinderen. Dit kan betekenen dat je minderjarige kinderen de aandelen van je bedrijf erven. Wie mag er dan namens je kinderen spreken? Is dat bijvoorbeeld een voogd of je ex-partner. Deze situatie wil je uiteraard voorkomen, daarom is het van belang om de vererving van je aandelen vast te leggen. Zo voorkom je dat er een erfrecht advocaat ingeschakeld moet worden.

Regel je testament

Een testament laten opstellen zorgt ervoor dat er vastgelegd wordt wie je erfgenamen zijn. Bij een testament is het mogelijk om onderscheid te maken tussen privé en zakelijk vermogen. Als je getrouwd bent, dan zijn ook je huwelijkse voorwaarden van belang om je vermogen te bepalen.

Statuten BV

Bij meer dan een aandeelhouder staat in de statuten van de BV doorgaans al aangegeven dat aandelen bij overlijden aangeboden dienen te worden aan de andere aandeelhouder(s). Echter bieden de statuten van een BV nog meer mogelijkheden. Zo kun je als enig aandeelhouder bepalen in welke wijze wordt voorzien in het bestuur. Ook kan je een onafhankelijke derde de bevoegdheid toekennen om een bestuurder te benoemen.

Aandeelhoudersovereenkomst

Als er binnen de BV sprake is van meerdere aandeelhouders, dan kun je een aandeelhoudersovereenkomst laten opstellen ter aanvulling van de statuten. Zo legt men afspraken vast over bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij bestuursopvolging in geval van overlijden of langdurige ziekte. Ook is het mogelijk om in de aandeelhoudersovereenkomst vast te leggen dat andere aandeelhouders het recht hebben om je aandelen over te nemen van de wettelijke erfgenamen.
Meer weten over erfrecht? Of is het nodig om een erfrecht advocaat in te schakelen? Lees op deze website meer over erfrecht!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *