Een tolk aanvragen, hoe gaat dat in z’n werk?
Is er een taalbarrière bij jou op werk, bijvoorbeeld tussen een leidinggevende en werknemers of met buitenlandse gasten die je hebt uitgenodigd voor een vergadering? Een tolk biedt in dit geval uitkomst. Maar waar vind je een goede tolk? En hoe gaat zo’n aanvraag eigenlijk in zijn werk? Wij zochten het voor je uit!
In welke situaties vraag je een tolk aan?
Ervaar jij communicatieproblemen omdat twee mensen op de werkvloer een andere taal spreken? Of voorzie jij een taalbarrière met een buitenlandse partner? Je huurt bijvoorbeeld een tolk in voor een vergadering met een (potentiële) klant, of een voor een congres. Een tolk aanvragen kan één-op-één, of via een verbinding tussen een microfoon en koptelefoon. Dit is bijvoorbeeld handig op een congres. Het voordeel hiervan is dat de tolk niet door de spreker heen praat. Een tolk zorgt in alle gevallen voor heldere communicatie tussen jou en de ander.
Zo vind je een tolk die past bij jouw situatie
In het geval van zakelijke communicatie, bijvoorbeeld met een zakenpartner of op een congres, wordt vaak vakjargon gesproken. De tolk moet hiervoor specialistische kennis hebben. Als je een notariële tolk nodig hebt, bijvoorbeeld om iets bij een notaris te regelen, moet deze ook beëdigd zijn. Als tolk is men verantwoordelijk voor het begrijpelijk overbrengen van de inhoud van de akte. Een goede voorbereiding van een tolk is daarom belangrijk. Tijdens het passeren van de akte is de tolk “onpartijdig”. Professionele tolken worden bijvoorbeeld ingeschakeld bij het passeren van koopaktes, erfrechtaktes of huwelijkse voorwaarden. Een beëdigde tolk is ingeschreven in het Register Beëdigde tolken en vertalers (Rbtv). Inschrijving stelt wettelijke eisen aan de opleiding en vaardigheden van een tolk. Daarom kun je het beste een professionele tolk inhuren. Dit kan bijvoorbeeld bij een beëdigd vertaalbureau. Zij hebben meerdere tolken in dienst, en/of werken met een uitgebreid netwerk aan freelancers. Grote kans dat zij een taalspecialist in dienst hebben die aan jouw criteria voldoet.
Een tolk aanvragen? Zo doe je dat!
Voordat je een tolk gaat aanvragen, is het handig om alvast over een aantal zaken na te denken. Wat verwacht je van de tolk? Is het belangrijk dat hij/zij specialistische kennis of een bepaalde bevoegdheid heeft? En hoe wil je dat de tolk met jou of met jouw publiek communiceert? Maak eventueel een wensenlijst voordat je een aanvraag doet bij een professioneel taalbureau. Nu kun je op zoek naar de juiste tolk. Succes!