Dit mag niet ontbreken bij een braderie organiseren

Een braderie organiseren? Dit mag niet ontbreken!

Published On 10 juni 2022 | By Roeland van Poorten | Overig

Een braderie organiseren is ontzettend leuk, maar je moet ook aan veel dingen denken. Daarom is het belangrijk van te voren goed na te denken over de organisatie, de locatie en is het raadzaam een draaiboek samen te stellen. Ook is promotie van je braderie een belangrijk onderdeel. Want als mensen niet weten dat er iets leuks te beleven is, trek je weinig bezoekers! Lees in dit artikel al onze tips voor een succesvolle braderie. 

Wat is een braderie

Een braderie is een jaarmarkt met stalletjes op straat of op een locatie. Het is vergelijkbaar met een gewone markt, maar het verschil is dat het eens per jaar is, en er vaak ook bands spelen en activiteiten te beleven zijn. Net even iets specialer dus! Hieronder vertellen we je waar je zoal op let bij het organiseren van een braderie.

Organiseren

Elke braderie begint bij een goede organisatie. Belangrijk is dat er een duidelijke structuur is. Deze begint met het opstellen van haalbare doelstellingen en het formuleren van een goed team. Binnen dit team moet er een duidelijke taakverdeling zijn en moeten er goede afspraken gemaakt worden. Wanneer het team is samengesteld, kan er onderzoek gedaan worden naar de vraag van het publiek. Is er überhaupt behoefte aan een braderie? Zo ja, moet het een bepaald thema hebben? Wanneer dit duidelijk is, kan er gericht op zoek gegaan worden naar de juiste locatie.

Op zoek naar een locatie

Je hebt inmiddels duidelijk wat de vraag is van het publiek. Nu is het tijd om de juiste locatie voor de braderie te vinden. In welke stad wil je dit organiseren? Bij het zoeken van de juiste locatie is het belangrijk met de volgende zaken rekening te houden: vergunningen, aankleding (thema), eten en drinken, schoonmaak en eventueel muziek. Soms heb je een vergunning nodig wanneer je een braderie organiseert, zorg dat je dit van tevoren uitzoekt. Wil je een bepaald thema voor de braderie? Dit is zeker van belang bij het kiezen van de juiste locatie. Wanneer je muziek wil, is het belangrijk dat de locatie hier ruimte voor heeft. En last but not least: schoonmaken. Zorg dat er voldoende afvalbakken aanwezig zijn voor de grote dag, zodat je braderie schoon blijft.

Marktkraam huren voor een braderie

Wat is een braderie zonder marktkraam? Niets! Op een leuke braderie zijn natuurlijk marktkramen om allerlei leuke spullen op uit te stallen en te verkopen. Een marktkraam huren doe je gemakkelijk online. Ze kunnen zelfs naar de locatie gebracht worden, super makkelijk toch?

Maak een draaiboek

In een draaiboek neem je praktische informatie op, zoals telefoonnummers, namen en adressen. En je beschrijft de taakverdeling voor het evenement. Wie voert welke taak uit, gedurende welke tijd, op welke plaats. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende onderdelen, wanneer en waar deze plaatsvinden én wie er voor verantwoordelijk is. Denk hierbij aan het plaatsen van de kraampjes, parkeerwachters, opbouwtijden, medewerkers en vrijwilligers, de opening en het weghalen van de kraampjes.

Promoot je event

Je bent bijna klaar met de voorbereidingen voor de dag zelf. Nu moet je alleen nog mensen laten weten dat de braderie eraan komt. Stel een goed promotieplan op waarin je in ieder geval de volgende punten opneemt:

  • Zorg dat je op marktagenda’s staat
  • Benader de lokale krant
  • Breng je doelgroep in kaart en onderzoek waar zij haar informatie vandaan haalt
  • Promoot je evenement op verschillende social media kanalen (Instagram, Facebook etc.)
  • Begin ruim van tevoren met je campagne. Probeer je doelgroep zo duidelijk mogelijk te vertellen over je evenement.

De dag zelf

Staat alles goed klaar? Kunnen je bezoekers het event goed vinden? Heb je aan een plattegrond gedacht? Het is zeker aan te raden een fotograaf in te huren om je braderie vast te leggen. Dit is ook weer mooi materiaal om te delen via social media kanalen. Misschien wil je volgend jaar wel weer opnieuw een braderie organiseren! Vergeet ook de EHBO post niet. Zorg dat er gecertificeerd personeel aanwezig is in het geval van een ongeluk of calamiteit.

Wij wensen je alvast veel plezier en succes op jouw braderie!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *