afval scheiden op kantoor

Redenen waarom afval scheiden op kantoor van belang is

Published On 19 augustus 2020 | By Roeland van Poorten | Overig

We weten allemaal dat het scheiden van afval ontzettend belangrijk om grondstoffen te recyclen. De meeste huishoudens in Nederland zijn dan ook ontzettend goed bezig met het scheiden van afval, waardoor er enorm veel afval gerecycled kan worden. Echter kan de afvalscheiding op de werkvloer, bijvoorbeeld op kantoor, vaak een stuk beter. Waarom is afval scheiden op kantoor zo belangrijk? In dit artikel geven we 3 redenen om te zorgen voor een goede afvalscheiding op kantoor.

1. Circulair ondernemen

Je hebt vast wel eens gehoord van een circulaire economie, ook wel kringloop economie genoemd. In deze economie bestaat er geen afval. Door afval goed te scheiden kan het opnieuw gebruikt worden als grondstof. Afval is in een circulaire economie eigenlijk geen afval, maar een grondstof dat hergebruikt kan worden. Het doel van circulair ondernemen is dat alle grondstoffen een zo lang mogelijke levensduur krijgen. Daarom is het belangrijk om MKB afval te scheiden bij de bron op kantoor.

2. Bespaar nieuwe grondstoffen

Het afval dat je als bedrijf produceert bij de bron scheiden zorgt voor een schone afvalstroom. Een schone afvalstroom behoudt zijn waarde, doordat dit materiaal recyclebaar is. Een schone afvalstroom is dus eigenlijk geen afval meer, maar een herbruikbare grondstof. Door een goede afvalscheiding zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Voorkom daarom dat recyclebare materialen in de restafvalcontainer belanden. Restafval wordt namelijk verbrandt.

Zorg als bedrijf daarom altijd voor voldoende afvalcontainers per afvalstroom, zodat je het werknemers zo makkelijk mogelijk maakt om afval te scheiden. Informeer bij een containerverhuur naar de mogelijkheden. Naast de juiste afvalcontainers is het ook belangrijk om je werknemers te informeren naar welke afvalstroom de juiste keuze is voor het afval dat zij weg willen gooien. Dit kan je doen door infographics of stickers op de container.

3. Bespaar op afvalverwerkingskosten

Een steentje bijdragen aan een beter milieu is voor veel bedrijven de belangrijkste reden om afvalscheiding op kantoor te stimuleren. Echter heeft het scheiden van bedrijfsafval nog één groot voordeel. Afval scheiden zorgt er namelijk voor dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt. Restafval is de duurste afvalstroom om te laten verwerken door de afvalstoffenbelasting. Het scheiden van alle afvalstromen binnen je bedrijf zorgt dan ook voor een flinke besparing op afvalverwerkingskosten. Een handige tip om het restafval op kantoor te verminderen is het weghalen van alle prullenbakken onder bureaus. Vaak wordt al het afval van werknemers in deze prullenbakken gegooid en belandt dit allemaal onnodig in de restafvalcontainer. Het is beter om op een centrale plaats op kantoor voor elke afvalstroom een container te hebben staan, zodat werknemers het afval kunnen scheiden.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *