ondernemingsplan laten schrijven

3 zaken waaraan je moet denken bij het starten van een eigen onderneming

Published On 12 januari 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Starten

Het starten van een eigen onderneming is naast spannend, ook erg leuk. De opbouw van je eigen bedrijf is een bewogen proces dat, mits succesvol, enorm veel voldoening geeft. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen bij het opstarten van je eigen bedrijf en de kans op mislukken minimaliseren. In dit artikel geven we je daarom drie tips die je helpen om een succes te maken van jouw eigen bedrijf!

Ondernemingsplan

Het starten van een eigen bedrijf begint allemaal bij het schrijven een goed ondernemingsplan. Een goed plan beschrijft kort hoe jij jouw onderneming succesvol gaat starten en leven ingaat blazen. Welk product of dienst ga je verkopen? Hoe ga je de opstartkosten financieren? Welke sterke en zwakke punten heb je? Een goed ondernemingsplan is naast een leidraad ook nodig om financieringen los te peuteren bij bijvoorbeeld een bank. Onderschat het schrijven van een goed ondernemingsplan daarom niet en maak er zo goed mogelijk werk van! Indien nodig, zijn er voldoende bedrijven te vinden die je kunnen helpen bij het schrijven van een degelijk en solide plan!

Goede financiering

Wanneer je op een rijtje hebt wat je bedrijfsstart gaat kosten en hoeveel geld je precies nodig hebt, is het nodig om een financiering te verzorgen. Wellicht heb je eigen vermogen die je in de onderneming wilt steken of sluit je een lening af bij familie of de bank. Een goed ondernemingsplan helpt je daarbij. Zo kun je vrijblijvend op gesprek bij een bank en de verschillende opties tegen elkaar afwegen. Kijk altijd goed naar de voorwaarden die banken stellen en laat je indien nodig adviseren door een professional.

Praktische uitvoering

Wanneer het ondernemingsplan is geschreven en de financiering rond is, bestaat er natuurlijk altijd nog de praktische uitvoering. Hoe ga je daadwerkelijk beginnen? Ga je een kantoorpand betrekken en heb je een administratiesysteem nodig? Er zijn veel praktische zaken die geregeld moeten worden wanneer je een eigen bedrijf begint. De Kamer van Koophandel kan je hierbij vrijblijvend adviseren. Ook op het internet zijn er tal van checklist te vinden die je helpen bij dergelijke zaken. Op die manier bereid jij je optimaal voor op de start van je onderneming. Anderzijds behoud je zo wel een grote mate van controle over je bedrijf. Indien je personeel aanneemt is het tevens van groot belang om te bekijken hoe je met hen omgaat. Welke vrijheden geef je ze? Welke verplichtingen gelden er? Wellicht houd je van een flexibele leiderschapsstijl maar is dat niet altijd de beste keuze..

Tot slot hopen we dat je vooral enorm geniet bij het runnen van je eigen bedrijf. De ervaring die je hiermee opdoet is van grote waarde en heeft veel invloed op dat wat de toekomst je zal brengen. Succes!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *