Internationaal zakendoen: 4 obstakels om je op voor te bereiden
Ondernemen is altijd een uitdaging, ook in eigen land. Er zitten veel mooie kanten aan het zaken doen, maar er komen ook risico’s om de hoek kijken. Wie zakendoet in het buitenland, komt nog eens voor extra obstakels te staan. Die hoeven echter geen probleem te vormen, want je kunt je er prima op voorbereiden. Lees gauw verder voor tips ter voorbereiding op 4 veelvoorkomende internationale obstakels.
Obstakel 1: een andere wet- en regelgeving
Als ondernemer heb je rekening te houden met de wet- en regelgevingen die gelden in het land waar je zakendoet. In Nederland en de EU gelden andere regels dan daarbuiten. In het buitenland kan het een stuk ingewikkelder zijn om aan de regels te voldoen. Het is daarom van belang om je te verdiepen in de geldende wetten – voor bijvoorbeeld import en export, als je dat van plan bent – zodat je niet per ongeluk iets illegaals doet.
Obstakel 2: cultuurverschillen
Elk land heeft zijn eigen cultuur, waardoor men er andere gewoonten kan hebben dan Nederlanders. De manier van zakendoen kan dan ook verschillend zijn. Wij communiceren vaak direct en komen snel ter zake, terwijl dit in andere culturen onbeleefd kan overkomen. Om te leren hoe men zakendoet in een buitenlandse markt, moet je genoeg tijd investeren in het verkennen van de lokale cultuur. Houd bij het zakendoen rekening met de cultuurverschillen en pas je gedrag hierop aan. Het is verstandig om relaties goed te onderhouden, om onderling vertrouwen op te bouwen.
Obstakel 3: een taalbarrière
Niet alleen de cultuur, maar ook de gesproken taal kan anders zijn in het land waar je zakendoet. Met het Engels kom je vaak wel een heel eind, maar lang niet iedereen wereldwijd spreekt deze taal. Het kan dus zijn dat je een taalcursus moet volgen om zaken te doen in het land van jouw keuze, maar je kunt natuurlijk ook een tolk inhuren. Dat is net wat gemakkelijker en bespaart je flink wat tijd.
Obstakel 4: bedrog en fraude
Er kan sprake zijn van bedrog, fraude en – iets minder erg – late betalingen. Opvattingen over betalingen verschillen van land tot land, dus het kan zijn dat de betalingstermijn gebruikelijk langer is voor een buitenlandse klant. De vrees om helemaal niet betaald te worden is voor veel ondernemers echter een van de belangrijkste redenen om helemaal niet over de grens te ondernemen. Hoewel veel landen een eigen anti-corruptiewetgeving hebben, werkt deze in de praktijk niet overal even goed. Ook hier is het advies om je voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s.
Kortom, zakendoen in het buitenland kan voor de nodige obstakels zorgen. Gelukkig is dit geen reden om zakendoen in het buitenland te vermijden. Laat je goed informeren en schakel hulp in wanneer je denkt dit nodig te hebben. Met een goede voorbereiding wordt zakendoen in het buitenland zeker een succes en kun je jouw bedrijf laten groeien!