Hoe creëer je een veilige werkplek voor je bouwbedrijf?

Published On 21 juli 2022 | By Roeland van Poorten | Personeel

Het kost tijd om een ​​veiligheidscultuur te ontwikkelen die overeenkomt met de industriestandaarden. Om de steun van het personeel te winnen, moet men beginnen met de uitvoerende functionarissen en zich een weg banen door de rangen. Het is niet genoeg voor het hogere management om werknemers iets te vertellen over “Safety First”. Deze zin moet ook in daden worden omgezet door een robuuste veiligheidscultuur in je hele organisatie te ontwikkelen. Als werkgevers de veiligheid in een risicovolle werkomgeving zoals de bouwsector willen benadrukken, moeten ze een voorbeeld stellen. Ze moeten ook de regel kunnen volgen om veiligheidsuitrusting zoals werkklompen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Je toewijding aan het welzijn van je medewerkers moet een van de leidende principes zijn die de veiligheidscultuur van je organisatie vormgeven.

Geef prioriteit aan veiligheid boven alles

Kosten, productiviteit, deadlines en al het andere moeten komen na de veiligheid op het werkterrein. Je medewerkers zijn je meest waardevolle bezit. Door hen te laten zien dat hun veiligheid je topprioriteit is bij elk project, krijgen ze meer vertrouwen in het bedrijf. Dit kan door te investeren in veiligheidskleding van hoge kwaliteit die ze op het werkterrein kunnen gebruiken. Door ze te voorzien van een goed paar werkschoenen sneakers en andere PBM’s, weten ze dat je om hun veiligheid geeft. Door veiligheid op de bouwplaats voorop te stellen, kun je kosten besparen op ongevallen en de productiviteit verhogen. Door ongevallen duren projecten langer en kosten ze meer dan gepland. Als de veiligheid wordt verbeterd, gaat er minder tijd verloren door ongevallen en blessures. Een goede staat van dienst kan ook helpen om de verzekeringskosten laag te houden.

Veiligheidstrainingen geven

Door je medewerkers goed op te leiden, kun je de veiligheidscultuur van je bedrijf verbeteren. Het laat zien dat je om de veiligheid van werknemers geeft. Je moet voortdurend veiligheidsopleidingen geven om de veiligheid op de werkplaats te verhogen. Doorlopende training helpt werknemers om te behouden wat ze hebben geleerd. Daarnaast helpt om de waarde van veiligheid te beseffen.

Iedereen moet verantwoordelijk worden gehouden

Niet alleen veiligheidsmanagers en de verantwoordelijken zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Onveilige praktijken brengen werknemers en anderen in gevaar. Zorg ervoor dat veiligheidsregels duidelijk zijn gedefinieerd, uitgelegd en gehandhaafd. Geef werknemers de mogelijkheid om onveilige omstandigheden, bijna-ongevallen of collega’s die de veiligheidsprotocollen niet volgen, te melden. Iedereen op de werkplek moet weten dat ze altijd veiligheidsmaatregelen moeten volgen en anderen eraan moeten herinneren.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *