solliciteren

Als de beste sollicitant overkomen

Published On 2 juni 2023 | By Roeland van Poorten | Personeel

Een sollicitatiegesprek kan voor velen een zenuwslopende ervaring zijn. Het is immers een belangrijk moment waarop je jezelf moet presenteren aan een potentiële werkgever, vooral als je al een tijdje op de arbeidsmarkt aan het zoeken bent tussen de vacatures in Amsterdam. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit jezelf haalt tijdens je sollicitatiegesprek, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Bereid je voor op veelgestelde vragen

Er zijn een aantal veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Denk aan vragen als: “Kun je iets over jezelf vertellen?”, “Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?” en “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”. Zorg dat je voorbereid bent op deze vragen en dat je hier heldere antwoorden op kunt geven. Probeer hierbij concrete voorbeelden te noemen die aansluiten op de functie waarop je solliciteert.

Oefen het gesprek

Oefen het sollicitatiegesprek met iemand anders, bijvoorbeeld een vriend, familielid of loopbaancoach. Zo kun je wennen aan het beantwoorden van vragen en feedback krijgen over je presentatie en lichaamstaal.

Leer meer over het bedrijf

Verdiep je voorafgaand aan het gesprek in het bedrijf waar je solliciteert. Bekijk de website, de missie en visie van het bedrijf en lees de vacature tekst nogmaals door. Zo kun je tijdens het gesprek goed laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.

Wees op tijd en kleed je passend

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor het sollicitatiegesprek en kleed je passend. Bij twijfel kun je beter iets formeler gekleed gaan dan te casual. Dit toont aan dat je het gesprek serieus neemt en respect hebt voor de interviewer.

Let op je lichaamstaal

Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal. Zorg dat je een open houding hebt en maak oogcontact met de interviewer. Vermijd onnodig wiebelen, friemelen of aan je haar zitten. Dit kan onzeker overkomen.

Toon enthousiasme

Laat tijdens het gesprek zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen over de werkcultuur of toekomstplannen van het bedrijf. Zo laat je zien dat je niet alleen geïnteresseerd bent in de functie, maar ook in het bedrijf als geheel.

Bereid vragen voor

Stel aan het einde van het gesprek zelf ook vragen. Dit toont aan dat je geïnteresseerd bent en dat je goed hebt nagedacht over de functie. Bereid enkele vragen voor die aansluiten op het bedrijf en de functie. Vraag bijvoorbeeld naar doorgroeimogelijkheden.

Hopelijk kan je met deze tips je sollicitatie in goede orde ingaan en als de beste kandidaat overkomen!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *