iets uitprinten vanaf je telefoon

Mobiel printen: de mogelijkheden en voordelen

Published On 1 februari 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Bedrijfspand

De behoefte voor mobiel printen neemt toe. Mobiel printen houdt in draadloos printen vanaf elke gewenste locatie op een willekeurige printer of kopieerapparaat. De printopdracht kan verstuurd worden vanaf alle digitale werkapparaten, zoals een mobiele telefoon, tablet, laptop of pc. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden, voordelen en veiligheid.

4 manieren om je kopieerapparaat te bedienen

De wereld wordt steeds digitaler en het gebruik van mobiele devices neemt toe. Er zijn dan ook diverse manieren ontwikkeld die het mogelijk maken om je kopieerapparaat te bedienen, ongeacht je locatie en die van het betreffende kopieerapparaat. Hieronder worden de meest gebruikte manieren opgesomd:

  1. Via e-mail: het is mogelijk om een document te e-mailen naar het e-mailadres van het kopieerapparaat. Vaak is het een e-mailadres wat gekoppeld is aan de machine. De machine heeft geen eigen e-mailadres. Dit is een betaalde functie.
  2. Via een website: sommige aanbieders van mobiel printen maken dit mogelijk door gebruikers in een beveiligde omgeving in te laten loggen en vanuit hier de printopdrachten te reguleren naar de gewenste printer of een specifiek kopieerapparaat. Ook dit is een betaalde functie.
  3. Via een app: afdrukken vanaf een smartphone of tablet kan ook via een speciale print app. In een gebruiksvriendelijke omgeving kan eenvoudig en veilig elke document worden afgedrukt op een geselecteerd kopieerapparaat. Sommige apps zoeken hierbij zelf naar de dichtstbijzijnde aangesloten printer. De apps zijn vaak gratis, dus over het algemeen zijn hier geen kosten aan verbonden. De gebruiker moet wel in hetzelfde wifi-netwerk zitten als waarin de printer is geïnstalleerd.
  4. Printerdriver: de traditionele wijze, waarbij een printerdriver wordt geïnstalleerd op een computer, kan natuurlijk ook nog. Ook hiervoor dient de klant met zijn laptop of pc in hetzelfde netwerk te zitten als waar de printer in geïnstalleerd is.

Tip: Op (mobiele) apparaten van Apple is het ook mogelijk om te printen via AirPrint. Hierbij zijn geen extra besturingsbestanden benodigd. AirPrint is ingebouwd in steeds meer professionele printers van de meest bekende printerfabrikanten. Ook hier geldt dat de gebruiker ook wel in hetzelfde wifi-netwerk moet zitten als waar de printer in geïnstalleerd is.

Mobiel printen, de voordelen

Mobiel printen gebeurt steeds vaker en zal alleen maar toenemen. Er zijn dan ook diverse voordelen te benoemen, waaronder grotere mobiliteit, kostenbesparing en hogere servicegraad.

  • Grotere mobiliteit: de behoefte aan plaats onafhankelijk werken en de ontwikkeling Bring Your Own Device (BYOD) nemen toe. Mobiel je kopieerapparaat bedienen, is dan wel zo fijn.
  • Kostenbesparing: iedereen in en om het bedrijf kan printen vanaf iedere locatie en elk device. Dit zorgt voor efficiëntie, maar ook minder werk wat betreft ICT oplossingen door gebruiksvriendelijke oplossingen en bijvoorbeeld minder bekabeling.
  • Hoge servicegraad: werknemers, partners en klanten ervaren een betere service doordat zij deze extra dienst overal gemakkelijk en snel kunnen gebruiken

Kortom, mobiel printen is vele malen handiger dan vanaf een desktop.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *