prototype product laten maken

Een prototype van je eigen productontwerp laten maken; 3 manieren

Published On 13 oktober 2017 | By Roeland van Poorten | Marketing

Wanneer je voor je studie of baan een productontwerp moet laten zien, kan dit niet alleen op papier. Door middel van een prototype kan je uitgebreid laten zien wat je productontwerp inhoud en wat de functie ervan is. Afdelingen zoals productontwikkeling kunnen dit vaak zelf maken, waarbij het ook kan voorkomen dat bepaalde onderdelen worden uitbesteed. De bedoeling van productontwikkeling is naast het innoveren vaak ook het laten groeien van een bedrijf. Een prototype van een productontwerp laten maken kan aan de hand van verschillende manieren en met gebruik van diverse materialen. De drie meest gebruikte manieren worden uitgelicht in onderstaand artikel.

Spuitgieten

Er zijn diverse spuitgiettechnieken om een prototype te creëren. Zo is er de mogelijkheid tot kunststof spuitgieten waarbinnen verschillende technieken zijn toe te passen. Binnen spuitgieten zijn nog zeven verschillende technieken te benoemen, waaronder: compact spuitgieten, tweecomponenten spuitgaten en in-mould labeling. Twee componenten spuitgieten is handig bij het vormen van een product die bestaat uit twee of meer kunststof materialen. Met deze techniek creëer je dus gemakkelijk dikkere producten met een combinatie van zowel harde als zachte kunststoffen.

3D printen

Een techniek die veelal wordt gebruikt is het 3D printen. De 3D printer is geheel naar eigen wens in te stellen en je prototype zal er dan ook net zo uitzien als het ontwerp in het programma. 3D printers werken met verschillende materialen. Er zijn naast materialen ook verschillende technieken (SLS, FDM, Polyet) te kiezen waardoor jouw product extra stevig of geavanceerd is, zoals je het hebt ontworpen op papier. Voor veel details en een mooie afwerking is de Polyet techniek ideaal. Wanneer je jouw prototype in kleur wilt zoals bij een nieuw speelattribuut voor kinderen, is de ZCorp techniek zeer geschikt. Met 3D printen kan je veel kanten op en zijn er eindeloze mogelijkheden. Het is redelijk duur en bij het maken van een groot productontwerp zal een printer van flink formaat nodig zijn.

Frezen

Door middel van frezen kan een prototype van verschillende materialen worden gemaakt. Frezen is een bewerkingstechniek die wordt gebruikt voor metaal, hout en kunststof. CNC frezen is ideaal voor prototypes en houdt zich enkel bezig met metaalbewerking, zoals: staal, RVS, aluminium et cetera. Dit komt tot stand door een 3-assige bewerking of 5-assige bewerking. Ieder product kan aan verschillende wensen voldoen, het wordt op maat gemaakt en je prototype zal tot in de puntjes zijn uitgewerkt.

Tot zover de drie meest bekende en meest geavanceerde manieren voor het maken van een prototype van je eigen productontwerp. Kijk wat voor jou het beste werkt en met welke materialen jij het liefste aan de slag gaat om je prototype zo goed mogelijk te kunnen presenteren!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *