Kantoor

Je organisatie efficiënter laten werken anno 2016. Hoe doe je dat?

Published On 27 oktober 2016 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Personeel

Uit het Slimmer Werken Onderzoek uit 2013 bleek al dat Nederlandse werknemers behoefte hebben aan efficiënter werken. Nu, drie jaar later, is dat niet veel anders. In veel organisaties leeft de gedachte voor een efficiëntere werkplek maar wordt er nog nauwelijks naar gehandeld.

Ongeveer driekwart van de ondervraagden uit het onderzoek gaf destijds aan dat zij verwachten dat slimmer werken een grotere rol gaat spelen in de toekomst. Slimmer werken wordt gedefinieerd als ‘efficiënter werken waardoor prestatie, comfort en gezondheid van medewerkers gelijktijdig verbeteren’. Inmiddels zijn we drie jaar verder dus is dit een mooi moment om te reflecteren en te kijken waar organisaties nog altijd kunnen verbeteren.

DE MODERNE WERKPLEK

Een onderdeel dat vaak ter sprake komt is de individuele werkplek. De moderne werkplek is geen one-size fits all. Wat er nodig is om een organisatie soepel te laten lopen is afhankelijk van de mogelijkheden binnen een bedrijf. Toch signaleren we enkele trends die op vrijwel alle organisaties van toepassing zijn:

  • Flexibiliteit staat voorop
    De werkplek van de toekomst is niet meer statisch. Medewerkers moeten overal en altijd kunnen inloggen en met ieder device.
  • Security neemt toe
    Omdat medewerkers vanaf verschillende locaties moeten kunnen inloggen speelt de beveiliging van de apparaten een steeds grotere rol.
  • Bewustzijn creëren
    Een van de obstakels in het doorvoeren van veranderingen is niet de techniek maar de mens. Anders dan drie jaar geleden is er meer en meer bewustzijn omtrent de noodzaak voor het inrichten van de moderne werkplek. De eerste voorbeelden van succesvolle integratie bij bedrijven als Microsoft inspireren anderen. Ook intern spelen voorbeeldfuncties een cruciale rol.

Organisatie inrichten als netwerk

MT.nl berichtte eerder dit jaar al over de organisatie van de toekomst. Daarin staan volgens Meerbeek (Product Marketing Manager Skype for Business bij Microsoft) een flexibele en wendbare organisatie centraal. Het is daarbij slim om je organisatie als netwerk van medewerkers, klanten en partners in te richten die een gezamenlijk doel nastreven. Goede communicatie is daarbij cruciaal. Dan draait het niet enkel om meetings, e-mail, chats of het delen van je scherm maar juist ook om het daadwerkelijk kunnen bellen of te vergaderen met conference calls.

Kies een gedegen software

Een eenvoudige manier om een organisatie in zijn totaliteit efficiënter te laten werken is de implementatie van een gedegen softwarepakket. Met een software totaalpakket worden processen geautomatiseerd waardoor afdelingen sneller met elkaar kunnen schakelen. ‘Het vergt op de korte termijn een investering maar levert op de lange termijn een besparing op’, aldus Jeroen Ederveen (Marketing Manager bij OneBizz). OneBizz is een voorbeeld van een software leverancier die zo’n totaalpakket aan kan bieden.

Een slimmer werkende organisatie, daar draait het in 2016 om. Heeft u nog tips of ideeën voor andere lezers? Laat het via onderstaande reactie weten.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *