Vochtmeting professioneel uitvoeren

Professionele vochtmeting uitvoeren in 3 stappen!

Published On 12 oktober 2020 | By Dennis Verbaandert | Bedrijfspand

Ga je je huis of kantoor verbouwen? Dan is – naast luchtfiltering – het meten van vocht zeer belangrijk, onder andere voor bouwwerkzaamheden en voor renovaties. Met een goede meting van de vochtigheid weet je precies hoeveel vocht er in de muren en in de vloeren zit. Dat is essentieel voor de gezondheid van de bewoners of medewerkers en ook handig als je wilt weten welke materialen er gebruikt moeten worden voor het bouwen of renoveren.

Hoe doe je een professionele vochtmeting? Daarvoor gebruik je uiteraard een zeer precieze vochtmeter. We lopen je door het proces heen: vocht meten in drie stappen!

Stap 1: Kies de juiste soort vochtmeter

Als we het over muren hebben, dan zijn er grofweg twee soorten vochtmeters om het vochtgehalte te meten. De ene soort doet dit zonder muurpenetratie; de andere soort meet echt van binnenin de muur en moet dus ingebracht worden. Het verschil tussen deze “destructieve” en “niet-destructieve” meters is belangrijk in een woning als het belangrijk is om de muur intact te houden.

Er zijn ook meters die vochtigheid in een ruimte meten, dus niet in de muur: deze zogenaamde hygrometers meten de luchtvochtigheid. Deze zijn in klassieke en ook in digitale vorm te vinden.

Stap 2: De juiste methode selecteren

Een professionele vochtmeting moet worden uitgevoerd door een vochtexpert. Deze kan kiezen voor verschillende aanpakken. Welke methode hij gebruikt is afhankelijk van de omstandigheden en van wat er precies moet worden gemeten. Hoe precies moet het vochtgehalte gemeten worden? Waar moet het worden gemeten en is het mogelijk om een destructieve meting te doen?

Stap 3: Second opinion!

Een echte goede vochtmeting moet eigenlijk worden uitgevoerd door een professional. Hij heeft de materialen én de kennis om het vochtpercentage precies in kaart te brengen. Dat betekent dat je, als het echt van belang is om enigszins precies te weten hoe het gesteld is met de vochtigheid, altijd een second opinion moet aanvragen bij een professional. Een first opinion kan natuurlijk ook! Metingen op basis van minder goede apparaten geven een indicatie, maar zijn niet helemaal te vertrouwen en zijn vaak niet precies genoeg om verantwoorde besluiten op te baseren.

Meet het vochtpercentage precies

Een te hoog vochtgehalte is slecht voor de gezondheid. Ben je een doe-het-zelver of een klusser en wil je weten hoe het met het vochtgehalte is gesteld? Doorloop dan deze stappen en vraag altijd een professional om mee te kijken. Zo weet je zeker dat alles betrouwbaar verloopt.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *