natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen

Published On 15 januari 2020 | By Dennis Verbaandert | Bedrijfspand

Wanneer je een pand laat bouwen waar je uiteindelijk het bedrijf in wil laten bestaan, is het belangrijk dat je er alles aan doet om te kijken of er überhaupt een pand op die bepaalde plek mag komen. Dit houdt in dat er niet alleen maar toestemming is vanuit de gemeente, maar ook dat er gecontroleerd is of er eventueel flora en of fauna in de problemen komt door het bouw van het pand. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om te testen of er flora en of fauna in het gebied is wat beschermd is volgens de wet middels een flora en fauna quickscan. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om natuurinclusief bouwen als ondernemer mogelijk te maken. 

Wet bescherming natuur

In Nederland zijn er verschillende wetten die er voor zorgen dat de natuur beschermd wordt. Hierdoor mag je niet zomaar overal bouwen en moet je dus rekening houden met eventuele flora en fauna die zich in het gebied bevinden. Zo zijn er bijvoorbeeld wetten die er voor zorgen dat alle vogels in Nederland beschermt zijn. Wanneer het bouwen van jouw pand ervoor zorgt dat de vogels hierdoor risico’s lopen, kan het zijn dat het pand niet gebouwd mag worden. Ook geld dit natuurlijk voor een hoop andere dieren en planten.

Natuurinclusief bouwen

Gelukkig is er een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je zeker weten geen dieren of planten in gevaar brengt. Namelijk door het laten uitvoeren van een quickscan flora en fauna. Met deze scan wordt er dus gekeken door een bedrijf of er op de plek waar het pand gebouwd moet worden wellicht beschermde dieren of planten zijn. Dit gebeurt door middel van onderzoek in literatuur die beschrijft waar bepaalde dieren en planten zich begeven. Daarnaast wordt er een onderzoek gedaan op de locatie waaruit een bepaald advies volgt welke gevolgen het kan hebben voor de flora en fauna wanneer het pand gebouwd wordt.

Bovendien kun je er als ondernemer ook voor kiezen om je pand natuurinclusief te laten bouwen. Dit betekend dat je het gebouw zo laat bouwen dat je bijvoorbeeld plek biedt aan vleermuizen of vogels. Bovendien kun je ook je bestaande bedrijfspand natuurinclusief bouwen door bijvoorbeeld vleermuiskasten te laten plaatsen. Hiermee help je de natuur niet alleen een handje, maar vergroot je ook de biodiversiteit.

Tot slot

Om er zeker van te zijn dat er geen wetten overtreden worden, is het dus verplicht om een scan te laten uitvoeren welke in kaart brengt welke flora en fauna zich begeven op de locatie. Daarna kun je er voor kiezen om je pand te bouwen waarbij je de natuur meeneemt in je plannen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *