kantoorinrichting personeel

Hoe jij kunt weten welke kantoorinrichting bij jouw personeel past

Published On 15 oktober 2019 | By Dennis Verbaandert | Bedrijfspand

De gemiddelde Nederlander is 10 uur per jaar bezig met het inrichten of herinrichten van het huis. We denken doorgaans lang na over welke plek we bepaalde meubels of accessoires plaatsen. Als het echter op ons kantoor aankomt zijn we een stuk minder creatief. We hebben weliswaar zo onze mening over de kantoorinrichting. Maar een kantoor echt inrichten doen we vaak pas als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als we naar een nieuwe locatie verhuizen.

Waarom willen we maar zo weinig tijd besteden aan de logica achter een goede kantoorinrichting? We kunnen namelijk de productiviteit en efficiëntie van een workforce verhogen door een kantoor slim in te richten.

Kies voor ruimte

Per afdeling verschillen logischerwijs de werkzaamheden en verwachte resultaten. Bij administratieve afdelingen wordt veel waarde gehecht aan concentratie. Daarentegen zijn de creatievere afdelingen, zoals project management en marketing, een plek waar veel creativiteit mag samenkomen.

Dit soort afdelingen werken beter wanneer voldoende ruimte tussen de werkplekken aanwezig is. In het midden van de afdeling kan weliswaar gebruik worden gemaakt van een grote lange tafel om met een team aan te werken. Bijvoorbeeld wanneer je wilt samenwerken aan een project of het tijd is om te brainstormen.

Zet ‘samenwerkers’ bij elkaar

Afdelingen zullen zelf inzichtelijk hebben welke collega’s veel met elkaar samenwerken. Niet ieder team heeft evenveel belang bij elkaar, terwijl in veel kantoren deze teams opvallend dicht bij elkaar geplaatst kunnen zijn. Verstandiger is om juist samenwerkers bij elkaar te plaatsen. De teams die weinig met elkaar samenwerken kunnen bij de nieuwe kantoorinrichting anders ingezet worden. Bijvoorbeeld binnen een andere ruimte waar beter kan worden gewerkt.

Zorg voor veel licht

Licht kan van grote invloed zijn op de productiviteit van het personeel. Weinig licht kan demotiverend werken, onder andere doordat we niet het gevoel hebben dat het een goed moment om te werken is. Langdurig in weinig belichting werken zorgt er kortom voor dat gedeprimeerd raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kiezen voor effectief kantoor is daarom een must waarbij licht een leidende rol speelt. Of dat nu daglicht of het zogeheten koude of warme licht is.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *